Kremówki papieskie
4 porcje
Średnie
3.67 (Ilość ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Kremówki papieskie
Kremówki papieskie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło musi być ciepłe, więc wyciągnij je wcześniej z lodówki, aby zmiękkło. Z pozostałych składników na ciasto - ugnieć placek i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i ułóż na jego powierzchni plastry masła - złóż trzykrotnie. Odstaw na 10 min do lodówki. Tę czynność powtórz trzy razy.
Teraz możesz podzielić ciasto na dwie równe części, wyłożyć je na blachę posmarowaną olejem lub obłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.12 minut (do zarumienienia). Upieczone przełóż do wystudzenia.
Czas na masę. Zmiksuj na gładko 2 szklanki mleka, żółtka i mąkę. W pozostałym mleku rozpuść oba cukry i zacznij powoli je gotować.Gdy mleko zacznie się gotować, stopniowo dodawaj powstałą masę, dokładnie mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Ostygniętą masę przełóż na ciasto, przykryj drugą połową i odstaw do lodówki na kilka godzin. Ciasto posyp przed podaniem cukrem pudrem.
Komentarze