Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kremówki papieskie

Opis wykonania

Kremówki papieskie za sprawą Jana Pawła II podbiły serca wszystkich Polaków. Choć tradycyjna kremówka papieska ma sporo kalorii, warto skusić się na jej przygotowanie od czasu do czasu. Jaki jest sprawdzony przepis na kremówkę? Przejdź go z nami krok po kroku.

  1. Masło musi być ciepłe, więc wyciągnij je wcześniej z lodówki, aby zmiękkło. Z pozostałych składników na ciasto - ugnieć placek i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i ułóż na jego powierzchni plastry masła - złóż trzykrotnie. Odstaw na 10 min do lodówki. Tę czynność powtórz trzy razy.

  2. Teraz możesz podzielić ciasto na dwie równe części, wyłożyć je na blachę posmarowaną olejem lub obłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok.12 minut (do zarumienienia). Upieczone przełóż do wystudzenia. 

  3. Czas na masę. Zmiksuj na gładko 2 szklanki mleka, żółtka i mąkę. W pozostałym mleku rozpuść oba cukry i zacznij powoli je gotować.Gdy mleko zacznie się gotować, stopniowo dodawaj powstałą masę, dokładnie mieszając. Odstaw do przestudzenia.

  4. Ostygniętą masę przełóż na ciasto, przykryj drugą połową i odstaw do lodówki na kilka godzin. Ciasto posyp przed podaniem cukrem pudrem.

Bosch do kuchni