Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Królik

Królik

Choć mięso z królika nie cieszy się dużą popularnością w Polsce, to ze względu na jego prozdrowotne właściwości, warto włączyć je do swojego jadłospisu. Jest mało kaloryczne, lekkostrawne i...

Czytaj więcej
Królik
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Choć mięso z królika nie cieszy się dużą popularnością w Polsce, to ze względu na jego prozdrowotne właściwości, warto włączyć je do swojego jadłospisu. Jest mało kaloryczne, lekkostrawne i bardzo smaczne. Spożywanie mięsa z królika zaleca się podawać dzieciom, już od 6. miesiąca życia, jak również osobom zagrożonym chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz alergikom.

Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z królika, to ta część Akademii jest specjalnie dla Ciebie! Znajdziesz tu smaczne i przetestowane przepisy z królikiem w roli głównej. Mimo że mięso królika jest delikatne, każdorazowo przed obróbką termiczną wymaga ono marynowania. Dzięki temu po upieczeniu lub duszeniu będzie rozpływało się w ustach.

 

Jak przyrządzić królika?

 

Mięso królika dobrze komponuje się z czosnkiem, tymiankiem oraz natką pietruszki. Można pokusić się o dodanie białego wina do marynaty lub sosu, ponieważ doskonale komponuje się ono ze smakiem królika. Przed właściwą obróbką termiczną często obsmaża się królika, by nadać mu złocisty kolor oraz zamknąć pory. Aby uniknąć wysuszenia mięsa, królika należy piec w brytfannach lub naczyniach żaroodpornych albo dusić w garnkach o grubym dnie.

 

Przepisy na dania z królika

 

Podsmażone i pieczone lub duszone skoki z królika to niejedyny przepis na królika. To wyjątkowe mięso można podać na różne sposoby. Jak najbardziej nadaje się ono do wszelkiego rodzaju potrawek i gulaszy. Wprawione w gotowaniu osoby z powodzeniem przygotują faszerowanego królika lub roladki. Z króliczego mięsa można przyrządzić również aromatyczny pasztet, pieczeń, a także ugotować rosół lub krupnik.

Sprawdź nasze pomysły na podanie mięsa z królika:

 

  • Świąteczny królik w białym winie
  • Roladki z królika
  • Coniglio in peperonata
  • Kremowy pasztet z królika