Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Królik z czerwoną i żółtą papryką, nasionami kopru włoskiego i wytrawnym białym winem.

Składniki

1,5 kg kawałków królika, obrobionego
szalotki
ząbki czosnku
po 2 czerwone i żółte papryki
3-4 łyżka oliwy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
sól, biały pieprz
gałązki rozmarynu
100 ml wytrawnego białego wina

Opis wykonania

Królika opłukać i osuszyć. Obrać szalotkę i czosnek. Szalotkę pokroić w ćwiartki, a czosnek w cienkie plasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski grubości palca. Rozgrzać olej w brytfannie i na średnim ogniu mocno obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Krótko obsmażyć także szalotkę i czosnek.

Delikatnie rozgnieść nasiona kopru włoskiego i dodać do mięsa wraz z paskami papryki. Posolić i popieprzyć. Do nieperforowanego pojemnika do gotowania włożyć kawałki królika wraz z paskami papryki i rozmarynem. Wywar z pieczenia podlać ciągle mieszając winem i bulionem warzywnym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać mięso przecedzając przez sito. Kawałki królika gotować na parze według przepisu.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C, 50-55 minut.

Wskazówka: dodatkowo usmażyć w brytfannie 80 g chrupiących skwarków i przed podaniem posypać nimi królika. Podawać z włoskimi ziemniakami puree.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych