Coniglio in peperonata
4 porcje
Średnie
Składniki
Coniglio in peperonata
Coniglio in peperonata
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Królika opłukać i osuszyć. Obrać szalotkę i czosnek. Szalotkę pokroić w ćwiartki, a czosnek w cienkie plasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski grubości palca. Rozgrzać olej w brytfannie i na średnim ogniu mocno obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Krótko obsmażyć także szalotkę i czosnek.
Delikatnie rozgnieść nasiona kopru włoskiego i dodać do mięsa wraz z paskami papryki. Posolić i popieprzyć. Do nieperforowanego pojemnika do gotowania włożyć kawałki królika wraz z paskami papryki i rozmarynem. Wywar z pieczenia podlać ciągle mieszając winem i bulionem warzywnym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać mięso przecedzając przez sito. Kawałki królika gotować na parze według przepisu.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C, 50-55 minut.
Wskazówka: dodatkowo usmażyć w brytfannie 80 g chrupiących skwarków i przed podaniem posypać nimi królika. Podawać z włoskimi ziemniakami puree.
Komentarze