Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Brakuje Ci pomysłu na wykwintny obiad?

Składniki

1 królik
3 cebule
2 papryki
300 ml bulionu drobiowego
4 jajka
120 g chudej wołowiny
15 liści szpinaku „baby”
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu
szczypta soli
3 liście świeżej szałwii
białe wino (300 ml)
skórka z 1 cytryny

Opis wykonania

Roladki z delikatnego króliczego mięsa w otoczeniu zapiekanych warzyw to idealna propozycja na specjalny obiad.

Przygotowanie mięsa króliczego:

Na wstępie przygotowujemy comber z królika.Przecinamy tuszę królika zaraz za tylnymi łapami oraz z przodu w połowie klatki piersiowej. Oddzielamy część kręgową oraz żeberka tak, aby obie strony mięsa po wycięciu kręgosłupa stanowiły jedną całość.Rozbijamy za pomocą tłuczka, aby nadać miękkości włóknom. Smarujemy oliwą i odstawiamy.

Przygotowanie farszu:

Chudą wieprzowinę oraz cielęcinę mielimy i łączymy ze sobą. Dodajemy posiekane szalotki, czosnek oraz świeżo siekane liście szałwii i otartą skórkę z cytryny. Dodajemy roztrzepane jajko i łączymy ze sobą.Doprawiamy solą i pieprzem.Na rozbity comber posmarowany oliwą układamy liście szpinaku, a następnie pokrywamy całość wcześniej przygotowanym farszem z mięs.Całość zwijamy delikatnie, tak aby farsz się nie przesuwał i był równomiernie rozłożony w całej roladzie.Otaczamy plastrami szynki Serano (można użyć każdej innej, ja po prostu lubię jej dosyć intensywny i lekko kwaskowaty smak).

 

Gotową roladę przesznurowujemy, aby zapewnić jej zachowanie kształtu podczas dalszej obróbki.Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę i odrobinę klarowanego masła. Obsmażamy roladę na „złoto” z każdej stromy (ok. 2 minuty z każdej), po czym dolewamy 100-150 ml białego wina oraz bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 20 minut.Roladę wyjmujemy, przykrywamy folią (jeszcze dojdzie). Do pozostałego na patelni płynu dodajemy gałązkę tymianku, liść szałwii i redukujemy do ok. 100 ml. Jeśli początkowa ilość płynu jest mniejsza, dodajemy wodę i gotujemy tak, aby zebrać smak tymianku oraz szałwii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych