Roladki z królika
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Roladki z królika
Roladki z królika
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Roladki z delikatnego króliczego mięsa w otoczeniu zapiekanych warzyw to idealna propozycja na specjalny obiad.
Przygotowanie mięsa króliczego:
Na wstępie przygotowujemy comber z królika.Przecinamy tuszę królika zaraz za tylnymi łapami oraz z przodu w połowie klatki piersiowej. Oddzielamy część kręgową oraz żeberka tak, aby obie strony mięsa po wycięciu kręgosłupa stanowiły jedną całość.Rozbijamy za pomocą tłuczka, aby nadać miękkości włóknom. Smarujemy oliwą i odstawiamy.
Przygotowanie farszu:
Chudą wieprzowinę oraz cielęcinę mielimy i łączymy ze sobą. Dodajemy posiekane szalotki, czosnek oraz świeżo siekane liście szałwii i otartą skórkę z cytryny. Dodajemy roztrzepane jajko i łączymy ze sobą.Doprawiamy solą i pieprzem.Na rozbity comber posmarowany oliwą układamy liście szpinaku, a następnie pokrywamy całość wcześniej przygotowanym farszem z mięs.Całość zwijamy delikatnie, tak aby farsz się nie przesuwał i był równomiernie rozłożony w całej roladzie.Otaczamy plastrami szynki Serano (można użyć każdej innej, ja po prostu lubię jej dosyć intensywny i lekko kwaskowaty smak).
Gotową roladę przesznurowujemy, aby zapewnić jej zachowanie kształtu podczas dalszej obróbki.Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę i odrobinę klarowanego masła. Obsmażamy roladę na „złoto” z każdej stromy (ok. 2 minuty z każdej), po czym dolewamy 100-150 ml białego wina oraz bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 20 minut.Roladę wyjmujemy, przykrywamy folią (jeszcze dojdzie). Do pozostałego na patelni płynu dodajemy gałązkę tymianku, liść szałwii i redukujemy do ok. 100 ml. Jeśli początkowa ilość płynu jest mniejsza, dodajemy wodę i gotujemy tak, aby zebrać smak tymianku oraz szałwii.
Komentarze