Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Roladki z królika

Opis wykonania

Brakuje Ci pomysłu na wykwintny obiad?

Roladki z delikatnego króliczego mięsa w otoczeniu zapiekanych warzyw to idealna propozycja na specjalny obiad.



Przygotowanie mięsa króliczego:



Na wstępie przygotowujemy comber z królika.Przecinamy tuszę królika zaraz za tylnymi łapami oraz z przodu w połowie klatki piersiowej. Oddzielamy część kręgową oraz żeberka tak, aby obie strony mięsa po wycięciu kręgosłupa stanowiły jedną całość.Rozbijamy za pomocą tłuczka, aby nadać miękkości włóknom. Smarujemy oliwą i odstawiamy.



Przygotowanie farszu:



Chudą wieprzowinę oraz cielęcinę mielimy i łączymy ze sobą. Dodajemy posiekane szalotki, czosnek oraz świeżo siekane liście szałwii i otartą skórkę z cytryny. Dodajemy roztrzepane jajko i łączymy ze sobą.Doprawiamy solą i pieprzem.Na rozbity comber posmarowany oliwą układamy liście szpinaku, a następnie pokrywamy całość wcześniej przygotowanym farszem z mięs.Całość zwijamy delikatnie, tak aby farsz się nie przesuwał i był równomiernie rozłożony w całej roladzie.Otaczamy plastrami szynki Serano (można użyć każdej innej, ja po prostu lubię jej dosyć intensywny i lekko kwaskowaty smak).



 



Gotową roladę przesznurowujemy, aby zapewnić jej zachowanie kształtu podczas dalszej obróbki.Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę i odrobinę klarowanego masła. Obsmażamy roladę na „złoto” z każdej stromy (ok. 2 minuty z każdej), po czym dolewamy 100-150 ml białego wina oraz bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 20 minut.Roladę wyjmujemy, przykrywamy folią (jeszcze dojdzie). Do pozostałego na patelni płynu dodajemy gałązkę tymianku, liść szałwii i redukujemy do ok. 100 ml. Jeśli początkowa ilość płynu jest mniejsza, dodajemy wodę i gotujemy tak, aby zebrać smak tymianku oraz szałwii.