Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, swój wyjątkowy smak zawdzięczają maślanemu aromatowi. Goszczą od lat na naszych stołach jako dodatek do herbaty i kawy, na co dzień i od święta...

Czytaj więcej
Kruche ciasteczka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, swój wyjątkowy smak zawdzięczają maślanemu aromatowi. Goszczą od lat na naszych stołach jako dodatek do herbaty i kawy, na co dzień i od święta stanowiąc słodką przekąskę dla dorosłych i dzieci. Wystarczą cztery proste składniki i niecałe 30 minut.

Ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane przygotować można bardzo szybko. Do podstawowej wersji potrzebne są tylko cztery składniki: mąka pszenna, masło, cukier i jajka. Uformowanie ich w odpowiednią masę zajmie nam 10 minut. Kruche ciasteczka możemy wzbogacić takimi składnikami jak kawałki czekolady, orzechy czy marmolada.

Kruche ciasteczka z marmoladą

Przywołują na myśl wspomnienia z dzieciństwa – idealnie kruche i maślane, udekorowane kleksem z marmolady nadającej im nutę przyjemnego orzeźwienia to smak, do którego chce się wracać. Marmolada w trakcie pieczenia nie kipi, dlatego sprawdza się lepiej niż dżem. Najprostszym sposobem na przygotowanie tego typu ciasteczek maślanych jest uformowanie masy w kulki, a następnie wyłożenie na blasze i ugniecenie. Kleks z marmolady dodajemy na środku. Ile piec kruche ciasteczka? Wystarczy 15 minut.

Kruche ciasteczka świąteczne

Choć chętnie jemy je na co dzień, sprawdzą się również na świątecznym stole lub jako słodki prezent. Samą bazę można przygotować dużo wcześniej, by przed podaniem udekorować ją domowym dżemem lub cukrem pudrem. Do pieczenia sprawdzą się foremki w różnych kształtach. Odpowiednio uformowane ciasteczka można zawiesić na choince.