Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na ciasteczka z masła, cukru i śmietany.

Składniki

250 g masła
250 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżka śmietany
375 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Opis wykonania

Masło roztopić, przyrumienić i odstawić w chłodne miejsce. Dodać cukier, śmietanę, cukier waniliowy, sól i wymieszać na śmietankową masę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dwie trzecie tej mieszanki dodawać łyżką stołowa w trakcie mieszania, resztę dodać później podczas ugniatania powstałej masy. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Z wałka ciasta odkrawać plastry o grubości ok. 1 cm i piec na jasno-złoty kolor w podany sposób. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 150-170⁰C, 20-30 minut. Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5-10 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
U mnie przełożone powidłem 😊
KarolK
Szybkie i proste wykonanie. Ciasteczka znikają z tempem światła. Nie tylko dzieci je uwielbiają.