Mini-ciasteczka Heidesand
4 porcje
Średnie
Przepis na ciasteczka z masła, cukru i śmietany.
Składniki
250 g masła
250 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżka śmietany
375 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mini-ciasteczka Heidesand
Mini-ciasteczka Heidesand
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło roztopić, przyrumienić i odstawić w chłodne miejsce. Dodać cukier, śmietanę, cukier waniliowy, sól i wymieszać na śmietankową masę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dwie trzecie tej mieszanki dodawać łyżką stołowa w trakcie mieszania, resztę dodać później podczas ugniatania powstałej masy. Blachę uniwersalną wyłożyć papierem do pieczenia. Z wałka ciasta odkrawać plastry o grubości ok. 1 cm i piec na jasno-złoty kolor w podany sposób.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 150-170⁰C, 20-30 minut.
Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5-10 minut.
Komentarze