Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kruche ciasteczka z masą miodową i polewą z kuwertury.

Składniki

Ciasto kruche:
150 g mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżka wody
jajko
75 g masła lub margaryny
- szczypta soli
Obłożenie:
50 g masła
100 g cukru
2 łyżka miodu
125 ml śmietany
200 g płatków migdałowych
25 g wisienek koktajlowych
Polewa:
100 g kuwertury

Opis wykonania

Szybko ugnieść ciasto z podanych składników i odstawić w chłodne miejsce. Blachę uniwersalna wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wykroić okrągłe placuszki (średnica ok. 4 cm). Placuszki położyć na blasze i podpiec w podany sposób. Wisienki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Masło, cukier i miód tak długo ucierać podgrzewając aż masa lekko zbrązowieje. Następnie dodać śmietanę. Dodać migdały i zagotować. Nieco schłodzić i dodać wisienki koktajlowe. Przy użyciu 2 łyżeczek do herbaty rozłożyć na podpieczonych placuszkach i piec na kolor złoto-brązowy w podany sposób. W czasie pieczenia polewa rozpływa się. Gdy placuszki ostygną odłamać rozlaną, zastygłą masę miodową. Spód ciasteczek posmarować roztopioną kuwerturą. Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 140-160⁰C, podpiekanie: 15 minut, pieczenie ostateczne: 20-30 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Dzieci uwielbiają te ciasteczka
bsylvia
Jeszcze bez polewy, ale mega dobra! Polecam!

Powiązane przepisy