Florentynki
4 porcje
Średnie
Kruche ciasteczka z masą miodową i polewą z kuwertury.
Składniki
Ciasto kruche:
150 g mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżka wody
jajko
75 g masła lub margaryny
- szczypta soli
Obłożenie:
50 g masła
100 g cukru
2 łyżka miodu
125 ml śmietany
200 g płatków migdałowych
25 g wisienek koktajlowych
Polewa:
100 g kuwertury
Florentynki
Florentynki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szybko ugnieść ciasto z podanych składników i odstawić w chłodne miejsce. Blachę uniwersalna wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm i wykroić okrągłe placuszki (średnica ok. 4 cm). Placuszki położyć na blasze i podpiec w podany sposób. Wisienki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Masło, cukier i miód tak długo ucierać podgrzewając aż masa lekko zbrązowieje. Następnie dodać śmietanę. Dodać migdały i zagotować. Nieco schłodzić i dodać wisienki koktajlowe. Przy użyciu 2 łyżeczek do herbaty rozłożyć na podpieczonych placuszkach i piec na kolor złoto-brązowy w podany sposób. W czasie pieczenia polewa rozpływa się. Gdy placuszki ostygną odłamać rozlaną, zastygłą masę miodową. Spód ciasteczek posmarować roztopioną kuwerturą.
Sposób nastawiania: grzanie górne/dolne 140-160⁰C, podpiekanie: 15 minut, pieczenie ostateczne: 20-30 minut.
Komentarze