Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ciastka paluchy czarownicy na Halloween

Ciastka paluchy czarownicy na Halloween
Ilośc porcji

15 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciastka-palce na Halloween to zabawna i smaczna przekąska imprezowa. Inna nazwa halloweenowych słodkości to także paluchy wiedźmy.

Składniki

3 płaskie szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
blanszowane migdały

Opis wykonania

Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę. W kopczyku utwórz wgłębienie i umieść w nim pozostałe składniki. Całość posiekaj nożem lub siekaczem do ciasta.

Następnie zagniataj ciasto, aż składniki się połączą, a całość będzie miękka. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lodówki na 20 minut.

Po wyjęciu ciasta z lodówki oddzielaj małe fragmenty i formuj z nich  wałeczki przypominające palce.

Na końcu każdego palucha czarownicy umieść migdał. Nożem zrób nacięcia imitujące fałdy skóry i zagięcia.

Porada

Dzięki funkcji PerfectBake w piekarnikach Bosch będą doskonale wypieczone i apetycznie rumiane.

Bosh Logo
Bosh

Paluchy umieść w lodówce na około 15 minut. Jednocześnie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciastka piecz przez około 10 minut do zarumienienia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych