Kurczak z grilla
Klasyczny pieczony czy grillowany kurczak? Ten drugi w sezonie letnim jest bezkonkurencyjny – chrupiący z zewnątrz i miękki w środku to wprost idealny kurczak z grilla. Marynata to...
Czytaj więcej
Klasyczny pieczony czy grillowany kurczak? Ten drugi w sezonie letnim jest bezkonkurencyjny – chrupiący z zewnątrz i miękki w środku to wprost idealny kurczak z grilla. Marynata to gwarancja soczystego mięsa, przygotuj ją z oliwy z oliwek, musztardy, czosnku, soku z cytryny, miodu i przypraw. Natartego marynatą kurczaka należy dokładnie owinąć folią i zostawić w lodówce na pół godziny. Kiedy mięso skruszeje i przejdzie aromatem marynaty, ułóż kawałki kurczaka na grillu.
Jak grillować kurczaka w marynacie?
Mięso układaj tackach lub folii aluminiowej, nigdy bezpośrednio na grillu – sos z marynaty będzie skapywał na ruszt i przypalał się, podczas gdy mięso pozostanie surowe. Aby uzyskać soczystego kurczaka, mniejsze kawałki mięsa można grillować pojedynczo, owinięte folią. Kurczaka z grilla przygotujesz również na domowym grillu elektrycznym.
Najlepszy przepis na kurczaka z grilla to kompozycja ulubionych ziół, przypraw i dodatków zmieszanych w marynacie. Dla amatorów pikantnych potraw znajdzie się w tej mieszance dodatek pieprzu cayenne lub papryczki chili, natomiast dla miłośników orientalnych smaków – mieszanka z imbirem. W ten sposób przygotujesz również aromatyczne i soczyste filety z kurczaka.