


Grillowane szaszłyki z kurczakiem i ananasem sprawdzą się na lunch lub lekką kolację. Egzotyczną nutą – oprócz ananasa – jest w tym daniu wyrazisty sos z mango, chili i imbiru. Przepis powstał specjalnie na Międzynarodowe Targi Wyposażenia Wnętrz Warsaw Home #warsawhome.
Dzień wcześniej zamarynuj filety z udek kurczaka w ulubionej mieszance przypraw i niewielkiej ilości oliwy. Do naczynia z mięsem dodaj też w całości kilka rozgniecionych ząbków czosnku.
Przygotuj ostry sos z mango, czerwonej cebuli, papryczki chili, imbiru, pomidorów, kurkumy i soku oraz skórki startej z limonki. Wszystkie składniki umieść w pojemniku i zmiksuj przy pomocy blendera na sos o gładkiej konsystencji. Następnie sos przenieś do garnka i zagotuj na małej mocy płyty grzewczej w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem lub brązowym cukrem. Opcjonalnie możesz urozmaicić go dodatkiem sosu sojowego, sosu rybnego czy octu ryżowego.
Świeżego ananasa obierz pokrój i duże kostki.
Cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel warstwy.
Na patyki nabijaj na przemian cebulę, mięso i ananasa.
Piecz szaszłyki w piekarniku z funkcją grilla rozgrzanym do maksymalnej możliwej temperatury (nawet 300 stopni) przez ok. 15 minut, do czasu aż mięso z wierzchu pięknie się zrumieni, a w środku będzie delikatne i soczyste.
Szaszłyki podawaj polane łyżką sosu mango i posypane posiekaną świeżą kolendrą.