Kurczak pieczony z ananasem
16 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Kurczak pieczony z ananasem
Kurczak pieczony z ananasem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dzień wcześniej zamarynuj filety z udek kurczaka w ulubionej mieszance przypraw i niewielkiej ilości oliwy. Do naczynia z mięsem dodaj też w całości kilka rozgniecionych ząbków czosnku.
Przygotuj ostry sos z mango, czerwonej cebuli, papryczki chili, imbiru, pomidorów, kurkumy i soku oraz skórki startej z limonki. Wszystkie składniki umieść w pojemniku i zmiksuj przy pomocy blendera na sos o gładkiej konsystencji. Następnie sos przenieś do garnka i zagotuj na małej mocy płyty grzewczej w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem lub brązowym cukrem. Opcjonalnie możesz urozmaicić go dodatkiem sosu sojowego, sosu rybnego czy octu ryżowego.
Porada
Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.
Świeżego ananasa obierz pokrój i duże kostki.
Cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel warstwy.
Na patyki nabijaj na przemian cebulę, mięso i ananasa.
Piecz szaszłyki w piekarniku z funkcją grilla rozgrzanym do maksymalnej możliwej temperatury (nawet 300 stopni) przez ok. 15 minut, do czasu aż mięso z wierzchu pięknie się zrumieni, a w środku będzie delikatne i soczyste.
Szaszłyki podawaj polane łyżką sosu mango i posypane posiekaną świeżą kolendrą.
Komentarze