Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

16 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Grillowane szaszłyki z kurczakiem i ananasem sprawdzą się na lunch lub lekką kolację. Egzotyczną nutą – oprócz ananasa – jest w tym daniu wyrazisty sos z mango, chili i imbiru. Przepis powstał specjalnie na Międzynarodowe Targi Wyposażenia Wnętrz Warsaw Home #warsawhome.

Składniki

1/2 kg filetowanego udka z kurczaka
1 ananas
2 czerwone cebule
1 pęczek kolendry
3-4 ząbki czosnku
Pikantna mieszanka przypraw do grillowania mięsa drobiowego
Oliwa

Sos:
1 dojrzałe mango
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2-3 cm świeżego imbiru
1 czerwona cebula
2 średnie pomidory bez skórki
2 limonki
1 płaska łyżeczka kurkumy

Opis wykonania

Dzień wcześniej zamarynuj filety z udek kurczaka w ulubionej mieszance przypraw i niewielkiej ilości oliwy. Do naczynia z mięsem dodaj też w całości kilka rozgniecionych ząbków czosnku.

Przygotuj ostry sos z mango, czerwonej cebuli, papryczki chili, imbiru, pomidorów, kurkumy i soku oraz skórki startej z limonki. Wszystkie składniki umieść w pojemniku i zmiksuj przy pomocy blendera na sos o gładkiej konsystencji. Następnie sos przenieś do garnka i zagotuj na małej mocy płyty grzewczej w celu uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw do smaku solą, pieprzem, miodem lub brązowym cukrem. Opcjonalnie możesz urozmaicić go dodatkiem sosu sojowego, sosu rybnego czy octu ryżowego.

Porada

Obawiasz się, że sos się przypali. Z palnikiem DualWok w płycie gazowej marki Bosch już nie musisz. Jego delikatny płomień chroni sos przed przypaleniem.

Bosh Logo
Bosh

Świeżego ananasa obierz pokrój i duże kostki.

Cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel warstwy.

Na patyki nabijaj na przemian cebulę, mięso i ananasa.

Piecz szaszłyki w piekarniku z funkcją grilla rozgrzanym do maksymalnej możliwej temperatury (nawet 300 stopni) przez ok. 15 minut, do czasu aż mięso z wierzchu pięknie się zrumieni, a w środku będzie delikatne i soczyste.

Szaszłyki podawaj polane łyżką sosu mango i posypane posiekaną świeżą kolendrą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy