Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Marynowane przez noc w marynacie jogurtowej w stylu indyjskim.

Składniki

6 udek kurczaka
200 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
ok. 2 cm korzenia imbiru
1 łyżka kuminu
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 papryczka chilli
½ cytryny
Sól

Opis wykonania

W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre, dlatego w tym przepisie pokażę wam, jak przygotować marynatę jogurtową, która jest mniej kaloryczna od tych bazujących na olejach. Co najważniejsze, jogurt działa w bardzo specyficzny sposób na mięso i sprawia, że po zamarynowaniu i upieczeniu jest kruche i soczyste.

Grillowane udka z kurczaka - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Udka ponacinaj głęboko nożem w kilku miejscach.
  2. Do pojemnika blendera wrzuć ziarna kolendry, kuminu i zmiksuj. Dodaj korzeń imbiru, ząbki czosnku i papryczkę chili pozbawioną pestek. Ponownie zmiksuj.
  3. Do pojemnika dodaj jeszcze kurkumę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Jogurtową marynatę wetrzyj we wszystkie kawałki mięsa i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, ale najlepsze efekty uzyskasz, jeśli udka będą marynować się całą noc.
  5. Na koniec dodaj jeszcze soli do smaku.
  6. Zamarynowane udka ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj je po ok. 4–5 minut z każdej strony.

Grillowane udka z kurczaka - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych