Marynowane przez noc w marynacie jogurtowej w stylu indyjskim.
W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre, dlatego w tym przepisie pokażę wam, jak przygotować marynatę jogurtową, która jest mniej kaloryczna od tych bazujących na olejach - co najważniejsze jogurt działa w bardzo specyficzny sposób na mięso i sprawia, że po zamarynowaniu i upieczeniu jest kruche i soczyste.
Opis przygotowania:
Udka ponacinaj głęboko nożem w kilku miejscach.
Do pojemnika blendera wrzuć ziarna kolendry, kuminu i zmiksuj. Dodaj korzeń imbiru, ząbki czosnku i papryczkę chili pozbawioną pestek. Ponownie zmiksuj.
Do pojemnika dodaj jeszcze kurkumę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Jogurtową marynatę wetrzyj we wszystkie kawałki mięsa i wstaw do lodówki na min. 3 godz., ale najlepsze efekty uzyskasz jeśli udka będą marynować się całą noc.
Na koniec dodaj jeszcze soli do smaku.
Zamarynowane udka lądują na rozgrzanym ruszcie. Grilluj je po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Jeśli planujesz marynować mięso przez całą noc dodaj sól na koniec. Najlepiej tuż przed wyjęciem go z marynaty. Sól podczas długiego marynowania powoduje wysuszenie mięsa.
Eksperymentuj ze smakami, do marynaty dodaj swoje ulubione zioła i przyprawy.
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych do idealny pomocnik kuchenny.