Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Grillowane udka z kurczaka

Opis wykonania

Marynowane przez noc w marynacie jogurtowej w stylu indyjskim.

W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre, dlatego w tym przepisie pokażę wam, jak przygotować marynatę jogurtową, która jest mniej kaloryczna od tych bazujących na olejach. Co najważniejsze, jogurt działa w bardzo specyficzny sposób na mięso i sprawia, że po zamarynowaniu i upieczeniu jest kruche i soczyste.

Grillowane udka z kurczaka - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Udka ponacinaj głęboko nożem w kilku miejscach.
  2. Do pojemnika blendera wrzuć ziarna kolendry, kuminu i zmiksuj. Dodaj korzeń imbiru, ząbki czosnku i papryczkę chili pozbawioną pestek. Ponownie zmiksuj.
  3. Do pojemnika dodaj jeszcze kurkumę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Jogurtową marynatę wetrzyj we wszystkie kawałki mięsa i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, ale najlepsze efekty uzyskasz, jeśli udka będą marynować się całą noc.
  5. Na koniec dodaj jeszcze soli do smaku.
  6. Zamarynowane udka ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj je po ok. 4–5 minut z każdej strony.

Grillowane udka z kurczaka - zdjęcie 2

Bosch do kuchni