Grillowane udka z kurczaka
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Marynowane przez noc w marynacie jogurtowej w stylu indyjskim.
Składniki
6 udek kurczaka
200 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
ok. 2 cm korzenia imbiru
1 łyżka kuminu
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 papryczka chilli
½ cytryny
Sól
Grillowane udka z kurczaka
Grillowane udka z kurczaka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre, dlatego w tym przepisie pokażę wam, jak przygotować marynatę jogurtową, która jest mniej kaloryczna od tych bazujących na olejach. Co najważniejsze, jogurt działa w bardzo specyficzny sposób na mięso i sprawia, że po zamarynowaniu i upieczeniu jest kruche i soczyste.
Opis przygotowania:
- Udka ponacinaj głęboko nożem w kilku miejscach.
- Do pojemnika blendera wrzuć ziarna kolendry, kuminu i zmiksuj. Dodaj korzeń imbiru, ząbki czosnku i papryczkę chili pozbawioną pestek. Ponownie zmiksuj.
- Do pojemnika dodaj jeszcze kurkumę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Jogurtową marynatę wetrzyj we wszystkie kawałki mięsa i wstaw do lodówki na min. 3 godziny, ale najlepsze efekty uzyskasz, jeśli udka będą marynować się całą noc.
- Na koniec dodaj jeszcze soli do smaku.
- Zamarynowane udka ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj je po ok. 4–5 minut z każdej strony.
Komentarze