Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Grillowane udka z kurczaka

Opis wykonania

15 min
Łatwe
dla 2 osób

Marynowane przez noc w marynacie jogurtowej w stylu indyjskim.

W Akademii Smaku zmieniamy kuchnię na dobre, dlatego w tym przepisie pokażę wam jak przygotować marynatę jogurtową, która jest mniej kaloryczna od tych bazujących na olejach - co najważniejsze jogurt działa w bardzo specyficzny sposób na mięso i sprawia, że po zamarynowaniu i upieczeniu jest kruche i soczyste.





Opis przygotowania:



  1. Udka ponacinaj głęboko nożem w kilku miejscach.

  2. Do pojemnika blendera wrzuć ziarna kolendry, kuminu i zmiksuj. Dodaj korzeń imbiru, ząbki czosnku i papryczkę chili pozbawioną pestek. Ponownie zmiksuj.

  3. Do pojemnika dodaj jeszcze kurkumę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Jogurtową marynatę wetrzyj we wszystkie kawałki mięsa i wstaw do lodówki na min. 3 godz., ale najlepsze efekty uzyskasz jeśli udka będą marynować się całą noc.

  5. Na koniec dodaj jeszcze soli do smaku.

  6. Zamarynowane udka lądują na rozgrzanym ruszcie. Grilluj je po ok. 4-5 minut z każdej strony.

TIP:



  • Jeśli planujesz marynować mięso przez całą noc dodaj sól na koniec. Najlepiej tuż przed wyjęciem go z marynaty. Sól podczas długiego marynowania powoduje wysuszenie mięsa.

  • Eksperymentuj ze smakami, do marynaty dodaj swoje ulubione zioła i przyprawy.


Wasza ocena