Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Makaron soba

Makaron soba

Makaron soba to rodzaj azjatyckiego makaronu składającego się w dużej mierze z mąki gryczanej. Ma formę długich i cienkichnitek. Jest jednym z trzech najpopularniejszychjapońskich makaronów – pozostałe dwa to...

Czytaj więcej
Makaron soba
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Makaron soba to rodzaj azjatyckiego makaronu składającego się w dużej mierze z mąki gryczanej. Ma formę długich i cienkich nitek. Jest jednym z trzech najpopularniejszych japońskich makaronów – pozostałe dwa to ramen i udon.

Makaron soba – właściwości

Makaron soba, dzięki zawartości mąki gryczanej, jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera białko, aminokwasy, witaminy z grupy B, mangan, magnez i żelazo. To także produkt o niskim indeksie glikemicznym, zatem jest przyjazny diabetykom.

Makaron soba – przepisy

Z czym podawać makaron soba? Możliwości jest wiele. Doskonale sprawdzi się jako składnik zupy miso, a także w formie smażonego makaronu stir fry, na przykład z grzybami mun i fasolką.

Najpopularniejsze azjatyckie wersje makaronu soba to:

  • Kake soba – makaron serwowany w gorącym czystym bulionie;
  • Kitsune soba – makaron soba w gorącym wywarze z cienkimi płatkami smażonego tofu;
  • Tanuki soba – makaron w wywarze z dodatkiem tempury;
  • Tsukimi soba – makaron soba z bulionem i surowym jajkiem;
  • Nanban soda – zupa z kurczaka lub kaczki z makaronem soba i porem.

Wypróbuj nasze przepisy z makaronem soba i poznaj makaron w zupełnie nowej odsłonie – tym razem nie włoskiej, lecz azjatyckiej. Smaczenego!