Makaron soba
Makaron soba to rodzaj azjatyckiego makaronu składającego się w dużej mierze z mąki gryczanej. Ma formę długich i cienkichnitek. Jest jednym z trzech najpopularniejszychjapońskich makaronów – pozostałe dwa to...
Czytaj więcej
Makaron soba to rodzaj azjatyckiego makaronu składającego się w dużej mierze z mąki gryczanej. Ma formę długich i cienkich nitek. Jest jednym z trzech najpopularniejszych japońskich makaronów – pozostałe dwa to ramen i udon.
Makaron soba – właściwości
Makaron soba, dzięki zawartości mąki gryczanej, jest bogaty w składniki odżywcze. Zawiera białko, aminokwasy, witaminy z grupy B, mangan, magnez i żelazo. To także produkt o niskim indeksie glikemicznym, zatem jest przyjazny diabetykom.
Makaron soba – przepisy
Z czym podawać makaron soba? Możliwości jest wiele. Doskonale sprawdzi się jako składnik zupy miso, a także w formie smażonego makaronu stir fry, na przykład z grzybami mun i fasolką.
Najpopularniejsze azjatyckie wersje makaronu soba to:
- Kake soba – makaron serwowany w gorącym czystym bulionie;
- Kitsune soba – makaron soba w gorącym wywarze z cienkimi płatkami smażonego tofu;
- Tanuki soba – makaron w wywarze z dodatkiem tempury;
- Tsukimi soba – makaron soba z bulionem i surowym jajkiem;
- Nanban soda – zupa z kurczaka lub kaczki z makaronem soba i porem.
Wypróbuj nasze przepisy z makaronem soba i poznaj makaron w zupełnie nowej odsłonie – tym razem nie włoskiej, lecz azjatyckiej. Smaczenego!