Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Każdy kto uwielbia rosół powinien spróbować Ramen. Do Japonii mamy daleko, a tym bardziej do wyszukanych składników, stąd polska odsłona tego dania. Dania orientalne można tak zmodyfikować, by stały się bardziej polskie.

Składniki

1 szt. mostek wołowy (wywar)
4 szt. średnia pieczarka (wywar)
2 szt. marchewka (wywar)
1/2 szt. seler (wywar)
1 szt. korzeń pietruszki (wywar)
2 l woda (wywar)
2 szt. liść laurowy (wywar)
4 szt. pieprz ziarno (wywar)
4 szt. ziele angielskie (wywar)
kawałek imbiru (wywar)
1 szt. cebula (wywar)
2-3 szt. ząbek czosnku (wywar)
500 g makaron soba
4 szt. jajko
1 garść zielona cebulka
1/4 szklanka sos sojowy (wywar)
1 łyżka pasta miso (wywar - opcjonalnie)
4 szt. średnia pieczarka
2 szt. marchewka
kawałek imbiru 5-6 cm
1 szt. ząbek czosnku
2-3 łyżka sos sojowy
1/3 - 1/2 łyżeczka pieprz cayenne
1 łyżeczka sos woochester (opcjonalnie)
1 łyżka olej arachidowy / sezamowy

Opis wykonania

Przygotowujemy wywar: 1. Do wody wrzucamy mostek, zagotowujemy. Zbieramy ścięte białko z mięsa i usuwamy je. 2. Dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy. 3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 godziny na tlącym się ogniu do zmięknięcia mięsa. 4. Odcedzamy wywar. 5. Zostawiamy mięso. Dodatki: 1. Marchewkę kroimy w słupki. 2. Mięso oddzielamy od mostka i kroimy na małe kawałki. 3. Czosnek szatkujemy lub przeciskamy przez praskę. 4. Trzemy na tarce o mały oczku świeżt imbir. 5. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy przygotowamy wyżej składniki. 6. Smażymy ok 3-4min na dużym ogniu, pod koniec dodając sos sojowy, sos woochester, pieprz cayenne. W zależności od posiadanego czasu, mam dwa sposoby dalszego postępowania. I. 7. W osobnym garnku zagotowujemy wodę i przygotowujemy makaron wg przpeisu na opakowaniu. 8. Kroimy pieczarki, wrzucamy je do gotującego się wywaru na 2-5min. 9. W osobnym garnku zagotowujemy wodę i wbijamy jajka, gotujemy 2-2,5min. 10. W głebokim talerzu wykładamy makaron. Zalewamy wywarem z pieczarkami. Dodajemy przesmażoną marchewkę z mięsem. 11. Posypoujemy szczypiorkiem. II. W gotującym się wywarze gotujemy makron z pieczarkami, dodajemy jajka i czekamy 2-2,5min.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Chwilę zajmuje ugotowanie takiej zupy... Ale warto ;)
Radosław
Uwielbiam tego typu wariacje. Jak coś bez sosu woochester też smakuje idealnie :)
Maria Izabela
To zupka, do której można naprawdę dodać to co mamy - nie trzeba bardzo wymyślać ze składnikami - dużo rzeczy się nada. Bulion wyszedł baardzo aromatyczny.