Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Stir-Fry z makaronem i groszkiem cukrowym

Stir-Fry z makaronem i groszkiem cukrowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Uwielbiam w tym przepisie chrupkość groszku cukrowego, orzeźwiający sos oraz pożywność tofu i kapusty pak choi. Przepisy na makarony są różne, jednak makaron gryczany jest zdrowy i naprawdę smaczny.

Składniki

100 g tofu
100 g groszek cukrowy
250 g brokuły
1/2 szt. pak choi
130 g makaron gryczany soba
1 garść sezam
2 łyżka olej rzepakowy do smażenia
2 szt. opcjonalnie jajko sadzone
1 szt. SOS: kawałek imbiru wiekości kciuka
1 szt. SOS: ząbek czosnku
3 łyżka SOS: sos sojowy
3 łyżka SOS: ocet ryżowy
2 łyżka SOS: olej sezamowy
1 szczypta SOS: pieprz
2 łyżka opcjonalnie do podania: sos chilli

Opis wykonania

1. W czajniku gotujemy wodę do gotowania warzyw. Przygotujmy warzywa i tofu: pokrójmy brokuł w różyczki, groszek obieramy z włókien na bokach, kapustę szatkujemy, tofu kroimy w kostkę. 2. Wlewamy wrzątek do garnka. Solimy wodę. Wrzucamy pokrojone brokuły i kapustę i gotujemy 3 minuty. Na ostatnią minutę wrzucamy groszek. Odcedzamy. 3. Gotujemy makaron wg informacji na opakowaniu. 4. W tym czasie na suchym woku prażymy przez chwilę sezam. Gdy się zarumieni, przesypujemy go do miseczki. Do nagrzanego woka dodajemy 1 łyżeczkę oleju. Smażymy tofu na złoty kolor. 5. Przygotowujemy sos: ścieramy imbir i członek na drobnej tarce. Dodajemy sos sojowy, ocet i olej i szczyptę pieprzu. Mieszamy. Do usmażonego tofu wrzucamy warzywa i smażymy 2 minuty. Dodajemy makaron, wlewamy sos. Smażymy 3 minuty aż sos obtoczy makaron i warzywa. 6. Posypujemy stir-fry sezamem. Przy podaniu możemy na stole postawić butelkę chińskiego sosu chilli do polania. Dla bardzo głodnych: możemy usmażyć jajko sadzone i położyć na szczycie makaronu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
To musi być pyszne na pewno zagości w na moim stole