Stir-Fry z makaronem i groszkiem cukrowym
2 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Stir-Fry z makaronem i groszkiem cukrowym
Stir-Fry z makaronem i groszkiem cukrowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. W czajniku gotujemy wodę do gotowania warzyw. Przygotujmy warzywa i tofu: pokrójmy brokuł w różyczki, groszek obieramy z włókien na bokach, kapustę szatkujemy, tofu kroimy w kostkę. 2. Wlewamy wrzątek do garnka. Solimy wodę. Wrzucamy pokrojone brokuły i kapustę i gotujemy 3 minuty. Na ostatnią minutę wrzucamy groszek. Odcedzamy. 3. Gotujemy makaron wg informacji na opakowaniu. 4. W tym czasie na suchym woku prażymy przez chwilę sezam. Gdy się zarumieni, przesypujemy go do miseczki. Do nagrzanego woka dodajemy 1 łyżeczkę oleju. Smażymy tofu na złoty kolor. 5. Przygotowujemy sos: ścieramy imbir i członek na drobnej tarce. Dodajemy sos sojowy, ocet i olej i szczyptę pieprzu. Mieszamy. Do usmażonego tofu wrzucamy warzywa i smażymy 2 minuty. Dodajemy makaron, wlewamy sos. Smażymy 3 minuty aż sos obtoczy makaron i warzywa. 6. Posypujemy stir-fry sezamem. Przy podaniu możemy na stole postawić butelkę chińskiego sosu chilli do polania. Dla bardzo głodnych: możemy usmażyć jajko sadzone i położyć na szczycie makaronu.
Komentarze