Makaron z łososiem
Makaron z łososiem – przepis klasyczny, ale efektowny Sposób na szybki makaron z łososiem? Ugotuj makaron, dodaj posiekanego łososia wędzonego i dowolne warzywa, skrop oliwą i gotowe! Takie danie...
Czytaj więcej
Makaron z łososiem – przepis klasyczny, ale efektowny
Sposób na szybki makaron z łososiem? Ugotuj makaron, dodaj posiekanego łososia wędzonego i dowolne warzywa, skrop oliwą i gotowe! Takie danie może służyć zarówno za kolację, lekki lunch, a nawet szybki i pożywny obiad. Jest niebywale wartościowe dla naszego zdrowia, ponieważ łosoś (zarówno wędzony, jak i świeży) dostarcza organizmowi jedne z najważniejszych składników odżywczych – kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Są to o tyle istotne rodzaje tłuszczów, że organizm ludzki nie potrafi ich produkować, a jednocześnie potrzebuje ich do budowy hormonów czy komórek nerwowych. To daje do myślenia, prawda?
Jak zrobić makaron z łososiem świeżym?
Drugi sposób na makron z łososiem – przepis z wykorzystaniem łososia świeżego i szpinaku oraz gorgonzoli. To nasz ulubiony, klasyczny przepis, który w Akademii Smaku jest niezwykle popularny. Jeśli jednak znasz już ten smak i wolisz spróbować nowego szybkiego makaronu z łososiem – proponujemy wiosenną wersję z bobem albo ze szparagami.
Makaron w wędzonym łososiem
Z kolei makaron z wędzonym łososiem dobrze smakuje z dodatkiem różnego rodzaju serów, szczególnie tych mocno aromatycznych. Dlatego bardzo polecamy przyrządzić go z dodatkiem sera pleśniowego. Niezależnie jednak od tego, który rodzaj makaronu z łososiem wybierzesz, pamiętaj, że warto jeść tłuste ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Dopiero wtedy dostarczymy organizmowi odpowiednich ilości wspomnianych kwasów tłuszczowych z rodzaju omega.