Makaron Sakiewki z łososiem wędzonym i szpinakiem
6 porcje
60 min
Trudne
z sosem pomidorowym.
Wyśmienity makaron.POLECAM.
Składniki
3 szklanki mąki pszennej typ.00 (lub 550)
4 jajka
szczypta soli
20ml. oleju rzepakowego
Farsz:
400g.szpinaku (mrożonego)
250g.łosośa wędzonego
1 średnia cebula
50ml. śmietany 30%
1 łyżka masła
sół,pieprz
1 łużka soky z cytryny
Sos:
400g.pomidoró w zalewie
1 średnia cebula
kilka łodyżek świeżej bazyli
sól,pieprz do smaku
Makaron Sakiewki z łososiem wędzonym i szpinakiem
Makaron Sakiewki z łososiem wędzonym i szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzewamy masło,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,podsmażamy delikatnie,wrzucamy szpinak,dodajemy sok z cytryny, wlewamy śmietanę,doprawiamy do smaku,dusimy kilka minut na małym ogniu.Szpinak odstawiamy studzimy,dodajemy rozdrobnionego na małe kawałki łososia,mieszamy,sprawdzamy smak.Do dużej miski przesiewamy mąkę,dodajemy sól,wbijamy jajka,wlewamy olej,wyrabiamy rękoma elastyczne gładkie ciasto tak aby łatwo odchodziło od dłoni.Ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem na 15 minut.W między czasie w garnku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę podsmażamy,wlewamy pomidory,wrzucamy bazylię,doprawiamy do smaku.Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut.Miksujemy blenderem na gładki sos.Ciasto dzielimy na 4 równe porcje.Na równej powierzchni ciasto wałkujemy na cieniutki prostokąt,wykrawamy z pomocą szklanki kółka. Na środek każdego kładziemy porcję farszu szpinakowego,sklejamy brzegi formując sakiewki.Sakiewki gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 7 minut. Makaron wyjmujemy łyżką cedzakową,dzielimy na talerze,podajemy z sosem pomidorowym,dekorujemy świeżą bazylią. SMACZNEGO.
Komentarze