Makaron z łososiem i serem pleśniowym
4 porcje
30 min
Średnie
Składniki
Makaron z łososiem i serem pleśniowym
Makaron z łososiem i serem pleśniowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gotowanie zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Czas na baze do sosu, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę mąki, gdy składniki nam się połączą wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W tym czasie woda w garnu powinnam nam się zagotować, solimy i wrzucamy makaron. Wracamy do patelni - pokrojony w kostkę ser ląduje w białym sosie, mieszamy aż sie rozpuści, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem (dodaję grubo mielony czarny pieprz, ponieważ nadaje wyraźny smak potrawie). Kolej na dorzucenie pokrojonego w kostkę łososia. Sos nam odrobinę zgęstniał, więc należy dolać wodę z gotujacego się makaronu. Minęło 8 minut, odcedzamy makaron, który jest al dente i wrzucamy od razu do sosu. Porzadnie mieszamy, aby sos pokrył wszystkie kluski. Obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Niebo w gębie, gęba w niebie! Smacznego!
Komentarze