Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Makaron z łososiem i serem pleśniowym

Makaron z łososiem i serem pleśniowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron łososiem i serem pleśniowym. Całość oblana kremowym sosem śmietanowym tworzy doskonałą kompozycję.

Składniki

500 g Makaron Casarecce Siciliane
150 g Łosoś wędzony na zimno
100 g Ser typ lazur
500 ml Śmietana 30%
1 łyżka Mąka
1 łyżka Masło
1 łyżka Sól
1 łyżka Pieprz ziarna
1 łyżeczka Gałka muszkatołowa
1 garść Natka pietruszki

Opis wykonania

Gotowanie zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Czas na baze do sosu, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i łyżkę mąki, gdy składniki nam się połączą wlewamy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. W tym czasie woda w garnu powinnam nam się zagotować, solimy i wrzucamy makaron. Wracamy do patelni - pokrojony w kostkę ser ląduje w białym sosie, mieszamy aż sie rozpuści, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem (dodaję grubo mielony czarny pieprz, ponieważ nadaje wyraźny smak potrawie). Kolej na dorzucenie pokrojonego w kostkę łososia. Sos nam odrobinę zgęstniał, więc należy dolać wodę z gotujacego się makaronu. Minęło 8 minut, odcedzamy makaron, który jest al dente i wrzucamy od razu do sosu. Porzadnie mieszamy, aby sos pokrył wszystkie kluski. Obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Niebo w gębie, gęba w niebie! Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych