Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zielony kolor bobu doskonale podkreśla delikatnie różowego łososia. Całe danie nie tylko uwodzi wyglądem, ale również i smakiem.

Składniki

100-150 g makaronu pełnoziarnistego
200 g bobu (świeży lub mrożony)
200 g łososia atlantyckiego
2 szt. łodygi selera naciowego
1 szt. czerwona cebula
1 łyżka oleju
natka pietruszki
pieprz
sól

Opis wykonania

Makaron z z warzywami to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Mimo to może być pełne smaków i wyglądać niezwykle elegancko. W wersji z łososiem i bobem zachwyci nawet najbardziej wybredne osoby.  Danie jest lekkie i doskonale sprawdzi się jako obiad w upalny dzień. 

Opis wykonania

Makaron ugotuj al dente. Bób gotuj w osolonej wodzie do miękkości (mrożony gotuje się niecałe 10 minut). Pokrój drobno łodygę selera oraz cebulę. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula się zrumieni dodaj łososia. Podgrzewaj chwilę, gdy ryba będzie ciepła rozdrobnij ją widelcami na mniejsze kawałki, a następnie dodaj bób i makaron. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, posyp natką pietruszki i od razu nakładaj na talerze.

TIP

Jeśli przed gotowaniem bobu natniesz jego skórkę nie będziesz musiał go później obierać. Sama zejdzie w trakcie gotowania.
Danie można podać również z dorszem i tuńczykiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych