

Lasagnia z łososia z kalarepą posypana koperkiem.
Cebulę pociąć w drobną kostkę i włożyć wraz z masłem do formy. Dusić pod przykryciem w podany sposób. Dodać mąkę, mleko, śmietanę i wymieszać. Sos beszamelowy mocno doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Zagotować w otwartym naczyniu w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Kalarepę oczyścić, umyć, obrać ze skóry i przeciąć na pół. Pokroić w poprzek na bardzo w cienkie plasterki. Natłuścić płaską formę sufletową. Opłukać koperek, wybrać parę gałązek do dekoracji, a resztę drobno posiekać i mieszając dodać do sosu. Dno formy sufletowej pokryć sosem beszamelowym. Następnie naprzemiennie ułożyć warstwy kalarepy, łososia i arkusze Iasagnii. Pomiędzy nie wlewać sos beszamelowy. Na zakończenie polać pozostałym sosem. Posypać serem Emmentaler i gotować oraz zapiec w 200 g wędzonego łososia , podany sposób. Sposób nastawiania: Duszenie cebuli: mikrofalówka 600 W, ok. 5 minut. Gotowanie sosu: mikrofalówka 600 w, ok. 8 minut. Gotowanie i zapiekanie Iasagnii: grill z cyrkulacją powietrza 180-190⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 15-20 minut