Lasagnia łososiowa
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Lasagnia z łososia z kalarepą posypana koperkiem.
Składniki
cebula (ok. 90 g)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
300 ml mleka
150 ml słodkiej śmietany
sól
pieprz
2 łyżka soku z cytryny
bulwa kalarepy (ok. 300 g)
tłuszcz do posmarowania formy
pęczka koperku
200 g wędzonego łososia w plastrach
arkuszy lasagnii
50 g drobno tartego sera Emmentaler
Lasagnia łososiowa
Lasagnia łososiowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę pociąć w drobną kostkę i włożyć wraz z masłem do formy. Dusić pod przykryciem w podany sposób. Dodać mąkę, mleko, śmietanę i wymieszać. Sos beszamelowy mocno doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Zagotować w otwartym naczyniu w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Kalarepę oczyścić, umyć, obrać ze skóry i przeciąć na pół. Pokroić w poprzek na bardzo w cienkie plasterki. Natłuścić płaską formę sufletową. Opłukać koperek, wybrać parę gałązek do dekoracji, a resztę drobno posiekać i mieszając dodać do sosu. Dno formy sufletowej pokryć sosem beszamelowym. Następnie naprzemiennie ułożyć warstwy kalarepy, łososia i arkusze Iasagnii. Pomiędzy nie wlewać sos beszamelowy. Na zakończenie polać pozostałym sosem. Posypać serem Emmentaler i gotować oraz zapiec w 200 g wędzonego łososia , podany sposób.
Sposób nastawiania:
Duszenie cebuli: mikrofalówka 600 W, ok. 5 minut.
Gotowanie sosu: mikrofalówka 600 w, ok. 8 minut.
Gotowanie i zapiekanie Iasagnii: grill z cyrkulacją powietrza 180-190⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 15-20 minut
Komentarze