Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lasagnia z łososia z kalarepą posypana koperkiem.

Składniki

cebula (ok. 90 g)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
300 ml mleka
150 ml słodkiej śmietany
sól
pieprz
2 łyżka soku z cytryny
bulwa kalarepy (ok. 300 g)
tłuszcz do posmarowania formy
pęczka koperku
200 g wędzonego łososia w plastrach
arkuszy lasagnii
50 g drobno tartego sera Emmentaler

Opis wykonania

Cebulę pociąć w drobną kostkę i włożyć wraz z masłem do formy. Dusić pod przykryciem w podany sposób. Dodać mąkę, mleko, śmietanę i wymieszać. Sos beszamelowy mocno doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Zagotować w otwartym naczyniu w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Kalarepę oczyścić, umyć, obrać ze skóry i przeciąć na pół. Pokroić w poprzek na bardzo w cienkie plasterki. Natłuścić płaską formę sufletową. Opłukać koperek, wybrać parę gałązek do dekoracji, a resztę drobno posiekać i mieszając dodać do sosu. Dno formy sufletowej pokryć sosem beszamelowym. Następnie naprzemiennie ułożyć warstwy kalarepy, łososia i arkusze Iasagnii. Pomiędzy nie wlewać sos beszamelowy. Na zakończenie polać pozostałym sosem. Posypać serem Emmentaler i gotować oraz zapiec w 200 g wędzonego łososia , podany sposób. Sposób nastawiania: Duszenie cebuli: mikrofalówka 600 W, ok. 5 minut. Gotowanie sosu: mikrofalówka 600 w, ok. 8 minut. Gotowanie i zapiekanie Iasagnii: grill z cyrkulacją powietrza 180-190⁰C oraz mikrofalówka 360 W, 15-20 minut
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych