Mintaj
Mintaj to jedna z ryb najczęściej goszczących na polskich stołach: łatwa w przygotowaniu, smaczna i niedroga, a do tego zdrowa. Ceniony jest za kruche i delikatne mięso, wartości prozdrowotne...
Czytaj więcej
Mintaj to jedna z ryb najczęściej goszczących na polskich stołach: łatwa w przygotowaniu, smaczna i niedroga, a do tego zdrowa. Ceniony jest za kruche i delikatne mięso, wartości prozdrowotne i niską zawartość tłuszczów. Ze względu na niską zdolność do akumulacji rtęci może być spożywany przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.
Mintaj jest rybą pełnomorską z gatunku dorszowatych, w polskich sklepach dostępny najczęściej w postaci mrożonych filetów, kostki rybnej, paluszków rybnych oraz surimi. Sprawdź, jak przygotować mintaja, by podkreślić jego walory smakowe.
Przepisy na mintaja
Mintaja można przygotować na wiele sposobów, ryba świetnie nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia, duszenia, gotowania czy faszerowania.
Panierowany mintaj
To najpopularniejszy sposób na przygotowanie tej ryby. Przepis nie jest skomplikowany, a mintaj przygotowany w ten sposób, podany z purée ziemniaczanym i dodatkiem surówki z kiszonej kapusty ma wielu amatorów.
W sklepach dostępne są filety i kostki rybne już opanierowane, warto jednak panierkę przygotować samemu, a wybierając rybę, zwrócić uwagę na grubość lodowej glazury (im mniej lodu, tym lepiej). Mrożone filety przed smażeniem należy rozmrozić w temperaturze pokojowej, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, panierować i smażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
Mintaj z piekarnika
Ten przepis nie wymaga wiele zachodu ani specjalnych umiejętności, a dzięki takiemu sposobowi przygotowania ryba jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Mintaj pieczony lubi także towarzystwo sosów: serowego, koperkowego, cytrynowego czy pomidorowego. Rybę z dodatkiem ziół, suszonych pomidorów i szpinaku piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Mintaj duszony
To pomysł na lekki, zdrowy i szybki obiad. Rozmrożoną kostkę lub filet duś w sosie śmietanowym z dodatkiem mrożonego lub świeżego groszku, liści szpinaku baby i pomidorów suszonych lub różyczek brokułu. Duszona ryba w sosie śmietanowym dobrze komponuje się z ryżem jaśminowym lub dzikim.
Kostka lub filet z mintaja dobrze smakuje też przygotowana jako ryba po grecku, w sosie pomidorowo-warzywnym podawana z pieczywem lub purée ziemniaczanym.