Przysmak Popeye'a
6 porcje
80 min
Łatwe
... czyli zapiekanka z razowym makaronem, rybą i szpinakiem pod kołderką z serka.
Składniki
500 g makaron pełnoziarnisty
1 kg filet z mintaja/ dorsza
1 kg szpinak
1 szt. cebula
1 łyżka olej kokosowy
czosnek
serek topiony (naturalny)
1 szt. jogurt naturalny
500 ml bulion warzywny
2 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta tymianek
1 łyżka sok z cytryny
Przysmak Popeye'a
Przysmak Popeye'a
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. (ja użyłam makaronu z dodatkiem buraka). Po ugotowaniu odcedzamy.
2. Wcześniej rozmrożone filety kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy je do gotującego bulionu. Rybę gotujemy ok 15-20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
3. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i doprawiamy go solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Chwilę razem dusimy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju i na dno przekładamy makaron. Następnie układamy warstwę szpinaku i na niego ugotowaną rybę.
5. W rondelku rozpuszczamy serki topione z jogurtem naturalnym, tak aby powstała gładka masa.
6. Przygotowany sos wlewamy na wierzch naszej zapiekanki. Nastawiamy piekarnik na 170*C i pieczemy ok 35-40minut. Zapiekankę można posypać natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze