Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
... czyli zapiekanka z razowym makaronem, rybą i szpinakiem pod kołderką z serka.

Składniki

500 g makaron pełnoziarnisty
1 kg filet z mintaja/ dorsza
1 kg szpinak
1 szt. cebula
1 łyżka olej kokosowy
czosnek
serek topiony (naturalny)
1 szt. jogurt naturalny
500 ml bulion warzywny
2 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta tymianek
1 łyżka sok z cytryny

Opis wykonania

1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. (ja użyłam makaronu z dodatkiem buraka). Po ugotowaniu odcedzamy. 2. Wcześniej rozmrożone filety kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy je do gotującego bulionu. Rybę gotujemy ok 15-20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy. 3. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i doprawiamy go solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Chwilę razem dusimy. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju i na dno przekładamy makaron. Następnie układamy warstwę szpinaku i na niego ugotowaną rybę. 5. W rondelku rozpuszczamy serki topione z jogurtem naturalnym, tak aby powstała gładka masa. 6. Przygotowany sos wlewamy na wierzch naszej zapiekanki. Nastawiamy piekarnik na 170*C i pieczemy ok 35-40minut. Zapiekankę można posypać natką pietruszki. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych