Przysmak Popeye'a
                                            6 porcji
80 min
Łatwe
                    ... czyli zapiekanka z razowym makaronem, rybą i szpinakiem pod kołderką z serka. 
                
                Składniki
500 g makaron pełnoziarnisty
                                                            1 kg filet z mintaja/ dorsza
                                                            1 kg szpinak
                                                            1 szt. cebula
                                                            1 łyżka olej kokosowy
                                                            czosnek
                                                            serek topiony (naturalny)
                                                            1 szt. jogurt naturalny
                                                            500 ml bulion warzywny
                                                            2 szczypta sól
                                                            1 szczypta pieprz
                                                            1 szczypta tymianek
                                                            1 łyżka sok z cytryny
                                                    Przysmak Popeye'a
Przysmak Popeye'a
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. (ja użyłam makaronu z dodatkiem buraka). Po ugotowaniu odcedzamy.
2. Wcześniej rozmrożone filety kroimy na średniej wielkości kawałki i wrzucamy je do gotującego bulionu. Rybę gotujemy ok 15-20 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
3. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i doprawiamy go solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Chwilę razem dusimy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju i na dno przekładamy makaron. Następnie układamy warstwę szpinaku i na niego ugotowaną rybę.
5. W rondelku rozpuszczamy serki topione z jogurtem naturalnym, tak aby powstała gładka masa.
6. Przygotowany sos wlewamy na wierzch naszej zapiekanki. Nastawiamy piekarnik na 170*C i pieczemy ok 35-40minut. Zapiekankę można posypać natką pietruszki. Smacznego!
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze