Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Hiszpańskie krokiety z rybą i serem

Hiszpańskie krokiety z rybą i serem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Hiszpania słynie z wyjątkowej kuchni, bogatej w intensywne smaki i aromaty. Wśród wielu przysmaków, które zdobyły uznanie na całym świecie, znajdują się hiszpańskie krokiety z rybą i serem. Stanowią prawdziwą perełkę kulinarnej sztuki. W artykule zapraszamy do odkrycia tajemnic tego tradycyjnego dania. Poznaj przepis na hiszpańskie krokiety.

Składniki

250 g białej ryby (np. dorsz, mintaj)
2 łyżka masła
2 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanka startego żółtego sera (np. gouda, cheddar)
2 szt. jajek
1 szklanka tartej bułki
do smaku sól i pieprz
do posmarowania oliwa z oliwek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
343.3 kcal
Tłuszcz
15.8 g
Węglowodany
27.3 g
Błonnik
22.6 g
Białko
1.9 g
Sól
2.2 g

Opis wykonania

Rybę umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. W rondelku rozpuść masło na średnim ogniu płyty gazowej. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładka masa. Gotuj przez około 1 minutę, mieszając ciągle. Powoli dodawaj mleko do masy, ciągle mieszając, aby powstał gładki sos. Gotuj przez około 2–3 minuty, aż sos zgęstnieje.

Dodaj starty ser do sosu i mieszaj, aż ser się rozpuści. Dodaj pokrojoną rybę do sosu i mieszaj, aż ryba będzie dobrze pokryta sosem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Odstaw na kilka minut, aby masa ostygła.

Formuj hiszpańskie krokiety: bierz porcję masy rybnej i uformuj ją w kształcie krokietu.

Roztrzep jajka w oddzielnej misce, a tartą bułkę umieść w innej misce. Zamocz każdy krokiet w jajkach, a następnie obtocz w tartej bułce, aby dobrze przywarła.

Blachę do pieczenia AirFry posmaruj oliwą, krokiety delikatnie skrop oliwą, lub użyj tłuszczy w sprayu. Krokietki z rybą i serem piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10–15 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

Przed podaniem krokiety możesz posypać świeżymi ziołami. I... czas przenieść się smakiem do słoneczniej Hiszpanii!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Bardzo dobre, nawet dzieci dały się przekonać do zjedzenia.
Pafwvcio
Bardzo ciekawe połączenie, będę robił częściej.
Nastassia Mamaieva
Uwielbiam rybne smaki 👍cudne 👍