PALUSZKI RYBNE Z ZIEMNIAKAMI
2 porcje
45 min
Łatwe
Jest to wspaniałe danie, trochę niecodzienne podane inaczej niż zwykle.
Gwarantuje, że większość z was tak paluszków rybnych nie jadła ;)
Składniki
300 g polędwice z mintaja
500 g ziemniaki
150 g bułka tarta
150 g mąka pszenna
1 szt. koperek
1 szt. bagietka pszenna
30 g masło
PALUSZKI RYBNE Z ZIEMNIAKAMI
PALUSZKI RYBNE Z ZIEMNIAKAMI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. W pierwszej kolejności pokrój swoją rybę na odpowiadające Ci wielkością paluszki. Staraj się nie robić ich za małych bo będą się rozwalać. Posyp rybę odrobiną soli aby stała się bardziej zwarta i odłóż ją na jakieś 20 minut.
2. Obierz, a następnie umyj ziemniaki.
3. Pokrój ziemniaki na grubsze frytki. Tak przygotowane gotuj we wrzącej wodzie przez około 3-4 minuty.
4. Odcedź ugotowane ziemniaki i dopraw słodką papryką, solą oraz pieprzem. Następnie wyłóż na blachę z odrobiną oleju i piecz przez ok. 20 minut.
5. Ziemniaki się pieką, a więc zabieramy się za rybę. Obtocz ją w mące i delikatnie roluj w dłoniach, aby pozbyć się nadmiaru mąki.
6. Tak powstałe cudo obtocz dokładnie w jajku.
7. Teraz przyszła pora na kąpiel w bułce tartej z koperkiem.
8. Rybę smaż do uzyskania ładnego zarumienienia. Przekręć na drugą stronę i dodaj masło, aby ryba usmażyła się w nim.
SMACZNEGO!!!
Komentarze