Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Oscypek

Oscypek

Twardy, wędzony ser przygotowywany z mleka owczego to nieodłączny składnik regionalnej kuchni Podhala. Potocznie oscypkiem nazywa się wszystkie wędzone sery. Naprawdę jednak o oscypku można mówić tylko w przypadku...

Czytaj więcej
Oscypek
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Twardy, wędzony ser przygotowywany z mleka owczego to nieodłączny składnik regionalnej kuchni Podhala. Potocznie oscypkiem nazywa się wszystkie wędzone sery. Naprawdę jednak o oscypku można mówić tylko w przypadku serka w kształcie dwustronnego stożka o długości 17 do 23 cm – tak określa zapis w z rejestrze tego produktu regionalnego w Unii Europejskiej. Jego charakterystyczny smak sprawia, że jest ceniony jako dodatek do sałatek, kanapek, a także jako przekąska przygotowywana na grillu.

Przepisy z oscypkiem

Najlepszy upominek z wycieczki do Zakopanego to oscypek. Można ge jeść jako przekąskę na zimno i ciepło – grillowany oscypek z żurawiną doskonale sprawdzi się jako przystawka czy przekąska na letnim przyjęciu w ogrodzie. Oscypka z grilla przygotujesz także… bez grilla, zastępując go skropioną olejem patelnią. Obsmażony po 3 minuty z każdej strony oscypek smakuje jak ten z rusztu.

Tradycyjna włoska sałatka caprese składająca się z pokrojonych w plastry pomidorów i sera mozzarella z bazylią, w wersji nieco zmodyfikowanej z pokrojonym w cienkie plastry serem oscypek lub gołka (większy ser w typie oscypka) przekładany plastrami pomidora to smaczny pomysł na kolację.

Smak wędzonego serka wzbogaci walory kotleta schabowego lub warzyw. Na usmażone kotlety połóż plasterki oscypka, przykryj patelnię i podgrzewaj 1-2 minuty aż ser zacznie się rozpływać. Aby podkręcić smak zapiekanych warzyw, ułóż umyte i osuszone ulubione warzywa w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu plastry oscypka. Podawaj z sosem pomidorowym.