Oscypek
Twardy, wędzony ser przygotowywany z mleka owczego to nieodłączny składnik regionalnej kuchni Podhala. Potocznie oscypkiem nazywa się wszystkie wędzone sery. Naprawdę jednak o oscypku można mówić tylko w przypadku...
Czytaj więcej
Twardy, wędzony ser przygotowywany z mleka owczego to nieodłączny składnik regionalnej kuchni Podhala. Potocznie oscypkiem nazywa się wszystkie wędzone sery. Naprawdę jednak o oscypku można mówić tylko w przypadku serka w kształcie dwustronnego stożka o długości 17 do 23 cm – tak określa zapis w z rejestrze tego produktu regionalnego w Unii Europejskiej. Jego charakterystyczny smak sprawia, że jest ceniony jako dodatek do sałatek, kanapek, a także jako przekąska przygotowywana na grillu.
Przepisy z oscypkiem
Najlepszy upominek z wycieczki do Zakopanego to oscypek. Można ge jeść jako przekąskę na zimno i ciepło – grillowany oscypek z żurawiną doskonale sprawdzi się jako przystawka czy przekąska na letnim przyjęciu w ogrodzie. Oscypka z grilla przygotujesz także… bez grilla, zastępując go skropioną olejem patelnią. Obsmażony po 3 minuty z każdej strony oscypek smakuje jak ten z rusztu.
Tradycyjna włoska sałatka caprese składająca się z pokrojonych w plastry pomidorów i sera mozzarella z bazylią, w wersji nieco zmodyfikowanej z pokrojonym w cienkie plastry serem oscypek lub gołka (większy ser w typie oscypka) przekładany plastrami pomidora to smaczny pomysł na kolację.
Smak wędzonego serka wzbogaci walory kotleta schabowego lub warzyw. Na usmażone kotlety połóż plasterki oscypka, przykryj patelnię i podgrzewaj 1-2 minuty aż ser zacznie się rozpływać. Aby podkręcić smak zapiekanych warzyw, ułóż umyte i osuszone ulubione warzywa w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu plastry oscypka. Podawaj z sosem pomidorowym.