Risotto z kurkami, bobem i serem wędzonym
2 porcje
30 min
Łatwe
Risotto z kurkami, bobem i serem wędzonym. Moje ulubione danie. Szybkie i pyszne. ;)
Składniki
0,5 l bulion drobiowy
300 g ryż arborio
125 ml białe wytrawne wino
200 g świeże kurki
100 g bob
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa z oliwek
50 g masło
70 g startego sera typu oscypek
1 szczypta sol
1 szczypta pieprz
Risotto z kurkami, bobem i serem wędzonym
Risotto z kurkami, bobem i serem wędzonym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kurki myje i osuszam. Cebule pokroje w kostkę. Podgrzewam bulion. W rondlu przesmażam świeże kurki na maśle przez około 5 minut. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i odstawiam. W garnuszku rozgrzewam oliwę z łyżką masła i podsmażam cebule, aż zmięknie. Dodaje ryż i przesmażam, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Dolewam wino i odparowuje. Następnie do garnuszka dodaje powoli bulion i mieszam, aż większość płynu się wchłonie. Po chwili dodaje kurki i łuskany bób. Dolewam bulion i mieszam, aż ryż będzie miękki. Zdejmuje z ognia i dodaje pozostałe masło oraz 2/3 sera, doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na talerz i ozdabiam jak na zdjęciu.
Komentarze