Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Risotto z kurkami, bobem i serem wędzonym

Risotto z kurkami, bobem i serem wędzonym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Risotto z kurkami, bobem i serem wędzonym. Moje ulubione danie. Szybkie i pyszne. ;)

Składniki

0,5 l bulion drobiowy
300 g ryż arborio
125 ml białe wytrawne wino
200 g świeże kurki
100 g bob
1 szt. cebula
2 łyżka oliwa z oliwek
50 g masło
70 g startego sera typu oscypek
1 szczypta sol
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

Kurki myje i osuszam. Cebule pokroje w kostkę. Podgrzewam bulion. W rondlu przesmażam świeże kurki na maśle przez około 5 minut. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i odstawiam. W garnuszku rozgrzewam oliwę z łyżką masła i podsmażam cebule, aż zmięknie. Dodaje ryż i przesmażam, aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Dolewam wino i odparowuje. Następnie do garnuszka dodaje powoli bulion i mieszam, aż większość płynu się wchłonie. Po chwili dodaje kurki i łuskany bób. Dolewam bulion i mieszam, aż ryż będzie miękki. Zdejmuje z ognia i dodaje pozostałe masło oraz 2/3 sera, doprawiam solą i pieprzem. Wykładam na talerz i ozdabiam jak na zdjęciu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych