Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Podgrzybki

Podgrzybki

Sezon na grzyby nie trwa długo. Mamy zaledwie kilka miesięcy, by nacieszyć się smakiem świeżych leśnych grzybów. Aromatyczne podgrzybki należą do najchętniej zbieranych i cenionych w polskiej kuchni za...

Czytaj więcej
Podgrzybki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sezon na grzyby nie trwa długo. Mamy zaledwie kilka miesięcy, by nacieszyć się smakiem świeżych leśnych grzybów. Aromatyczne podgrzybki należą do najchętniej zbieranych i cenionych w polskiej kuchni za wyjątkowe walory smakowe.

Kiedy zbierać podgrzybki?

Połowa lata i wczesna jesień to najlepszy okres na grzybobranie, choć – jak każdy grzybiarz wie doskonale – wszystko zależy od pogody, grzyby najbardziej lubią deszcze i ciepłe noce.

Podgrzybki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najpopularniejsze przepisy z grzybami to pyszne zupy, duszone grzyby jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, placków ziemniaczanych.

Potrawy z podgrzybkami

Dania z podgrzybkami w roli głównej mają swoich amatorów ze względu na walory smakowe – wystarczy kilka grzybów, by nadać charakterystycznego smaku potrawie. Świeże lub suszone odmienią risotto lub kaszotto w niecodzienną potrawę. Aksamitny sos grzybowy z dodatkiem 30-procentowej śmietanki, z gnocchi lub kopytkami, posypany parmezanem i natką pietruszki, duszone polędwiczki wieprzowe z podgrzybkami i kaszą perłową, staropolskie zrazy wołowe z sosem grzybowym, placki ziemniaczane z duszonymi podgrzybkami – to dania, które przygotujesz ze świeżych grzybów. Suszone dodaj do bigosu, gulaszów i duszonych mięs.

Grzyby leśne przechowujemy marynując je lub susząc.