Podgrzybki
Sezon na grzyby nie trwa długo. Mamy zaledwie kilka miesięcy, by nacieszyć się smakiem świeżych leśnych grzybów. Aromatyczne podgrzybki należą do najchętniej zbieranych i cenionych w polskiej kuchni za...
Czytaj więcej
Sezon na grzyby nie trwa długo. Mamy zaledwie kilka miesięcy, by nacieszyć się smakiem świeżych leśnych grzybów. Aromatyczne podgrzybki należą do najchętniej zbieranych i cenionych w polskiej kuchni za wyjątkowe walory smakowe.
Kiedy zbierać podgrzybki?
Połowa lata i wczesna jesień to najlepszy okres na grzybobranie, choć – jak każdy grzybiarz wie doskonale – wszystko zależy od pogody, grzyby najbardziej lubią deszcze i ciepłe noce.
Podgrzybki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, najpopularniejsze przepisy z grzybami to pyszne zupy, duszone grzyby jako samodzielne danie lub dodatek do mięs, placków ziemniaczanych.
Potrawy z podgrzybkami
Dania z podgrzybkami w roli głównej mają swoich amatorów ze względu na walory smakowe – wystarczy kilka grzybów, by nadać charakterystycznego smaku potrawie. Świeże lub suszone odmienią risotto lub kaszotto w niecodzienną potrawę. Aksamitny sos grzybowy z dodatkiem 30-procentowej śmietanki, z gnocchi lub kopytkami, posypany parmezanem i natką pietruszki, duszone polędwiczki wieprzowe z podgrzybkami i kaszą perłową, staropolskie zrazy wołowe z sosem grzybowym, placki ziemniaczane z duszonymi podgrzybkami – to dania, które przygotujesz ze świeżych grzybów. Suszone dodaj do bigosu, gulaszów i duszonych mięs.
Grzyby leśne przechowujemy marynując je lub susząc.