Choinka z ciasta francuskiego z farszem z grzybów
1 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Choinka z ciasta francuskiego z farszem z grzybów
Choinka z ciasta francuskiego z farszem z grzybów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pieczarki dokładnie wyczyść, użyj przystawki do blendera z nożami tnącymi do rozdrobnienia pieczarek na małe kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Patelnię rozgrzej, dodaj masło klarowane i cebulę. Cebulę smaż na wolnym ogniu do zeszklenia, dodaj pieczarki, całość smaż do odparowania wody. Pieczarki dopraw solą i pieprzem do smaku, na końcu dodaj natkę pietruszki. Odstaw do wystudzenia. Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia, wierzch pokryj wystudzonym farszem pieczarkowym. Na górę ułóż drugie ciasto francuskie.
Z prostokąta wykrój zewnętrzny kształt choinki z pieńkiem. Od góry choinki zostaw mały trójkąt, poniżej trójkąta do pieńka zostaw 2-3 cm pionowy pasek który nie będzie nacinany. Poniżej trójkąta ostrym nożem z obydwu stron choinki (zostawiając pasek pionowy od trójkąta do pieńka) nacinaj poziome paski o grubości 2-2,5 cm. Każdy z pasków skręć tyle razy, ile możesz, krótsze o pół obrotu, te na dole nawet o dwa obroty. Górę gotowej choinki posmaruj rozmąconym jajkiem.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Choinkę piecz w piekarniku z użyciem funkcji termoobieg 4D w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, do zarumienienia.
Komentarze