Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Choinka z ciasta francuskiego z farszem z grzybów

Choinka z ciasta francuskiego z farszem z grzybów
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Choinka z ciasta francuskiego na słono to potrawa, która jest nie tylko pyszna, ale także efektownie wygląda na świątecznym stole. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe danie.

Składniki

2 opakowanie ciasta francuskiego
400 g pieczarek/podgrzybków/prawdziwków
2 łyżka masła klarowanego
1 szt. średnia cebula
- do smaku sól i pieprz
3 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
1 szt. jajka

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
2936 kcal
Tłuszcz
203.9 g
Węglowodany
219.6 g
Błonnik
58.4 g
Białko
12.1 g
Sól
6.3 g

Opis wykonania

Krok 1

Pieczarki dokładnie wyczyść, użyj przystawki do blendera z nożami tnącymi do rozdrobnienia pieczarek na małe kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Patelnię rozgrzej, dodaj masło klarowane i cebulę. Cebulę smaż na wolnym ogniu do zeszklenia, dodaj pieczarki, całość smaż do odparowania wody. Pieczarki dopraw solą i pieprzem do smaku, na końcu dodaj natkę pietruszki. Odstaw do wystudzenia. Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia, wierzch pokryj wystudzonym farszem pieczarkowym. Na górę ułóż drugie ciasto francuskie.

Krok 2

Z prostokąta wykrój zewnętrzny kształt choinki z pieńkiem. Od góry choinki zostaw mały trójkąt, poniżej trójkąta do pieńka zostaw 2-3 cm pionowy pasek który nie będzie nacinany. Poniżej trójkąta ostrym nożem z obydwu stron choinki (zostawiając pasek pionowy od trójkąta do pieńka) nacinaj poziome paski o grubości 2-2,5 cm. Każdy z pasków skręć tyle razy, ile możesz, krótsze o pół obrotu, te na dole nawet o dwa obroty. Górę gotowej choinki posmaruj rozmąconym jajkiem.

Porada

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Choinkę piecz w piekarniku z użyciem funkcji termoobieg 4D w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, do zarumienienia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pyszne i efektowne.
Pafwvcio
Całkiem smaczne, będę robił częściej :D
Lalaxo
U mnie w wersji gwiazdy, ale tak samo pyszny wypiek. Zaręczam 😊