Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym Agnieszki Cygan
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Klasyka polskiej kuchni podana z sosem grzybowym jest idealną propozycją na sycący, jesienny obiad.
Składniki
1 łyżka Masło
2 łyżka Olej
2 szt. Cebula
450 g Podgrzybki
100 ml Białe wino
1 kg Polędwiczki wieprzowe
330 g Śmietana 18%
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 garść Natka pietruszki
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym Agnieszki Cygan
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym Agnieszki Cygan
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj masło i posiekaną cebulę.
- Całość podsmaż do momentu, aż cebula zeszkli się na patelni.
- Dodaj pokrojone grzyby.
- Składniki podsmaż na dość wysokim ogniu przez 2-3 minuty.
- Po tym czasie podlej winem, czekaj aż sos się zredukuje.
- Dodaj pokrojone w cienkie paski polędwiczki.
- Obsmaż z każdej strony aż mięso lekko się zarumieni.
- Zmniejsz temperaturę, dodaj śmietanę.
- Mięso duś około 15-20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
- Dodajemy natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Komentarze