Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym Agnieszki Cygan

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym Agnieszki Cygan
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Klasyka polskiej kuchni podana z sosem grzybowym jest idealną propozycją na sycący, jesienny obiad.

Składniki

1 łyżka Masło
2 łyżka Olej
2 szt. Cebula
450 g Podgrzybki
100 ml Białe wino
1 kg Polędwiczki wieprzowe
330 g Śmietana 18%
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 garść Natka pietruszki

Opis wykonania

  1. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj masło i posiekaną cebulę.
  2. Całość podsmaż do momentu, aż cebula zeszkli się na patelni.
  3. Dodaj pokrojone grzyby.
  4. Składniki podsmaż na dość wysokim ogniu przez 2-3 minuty.
  5. Po tym czasie podlej winem, czekaj aż sos się zredukuje.
  6. Dodaj pokrojone w cienkie paski polędwiczki.
  7. Obsmaż z każdej strony aż mięso lekko się zarumieni.
  8. Zmniejsz temperaturę, dodaj śmietanę.
  9. Mięso duś około 15-20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
  10. Dodajemy natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych