Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Rolada z czerwonych buraków z grzybami

Rolada z czerwonych buraków z grzybami
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

300 g puree z gotowanych czerwonych buraków
4 szt. jajka
4 łyżka mąki pszennej
1 łyżka chrzanu
1 łyżka koncentratu buraczanego
1 łyżeczka soli
200 g serka naturalnego śmietankowego
400 g pieczarek/podgrzybków/prawdziwków
2 łyżka masła klarowanego
1 szt. średniej drobno posiekanej cebuli
do smaku sól i pieprz
3 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

Opis wykonania

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Do misy robota dodaj żółtka, mąkę pszenną, chrzan, puree z buraków, koncentrat buraczany i sól. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę równomiernie rozprowadź na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przy użyciu funkcji 4D i ParaPlus w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut.

Oczyszczone grzyby pokrój w plastry. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, a następnie dodaj grzyby. Smaż do odparowania płynu, dodaj soli i pieprzu do smaku. Zostaw do wystudzenia. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia. Na wystudzonym cieście rozprowadź serek, posyp całość posiekaną natką pietruszki. Na ¾ powierzchni ciasta, od dłuższego brzegu rozprowadź farsz grzybowy. Zwiń roladę, całość zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę do ustabilizowania.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
KatarzynaCh
Polecam jako przystawkę na świąteczny stół.