Rosół drobiowy
Rosół z kury to w niejednym domu tradycyjna świąteczna zupa. Rozgrzewający domowy rosół na kurze idealnie smakuje zwłaszcza w chłodne jesienne i zimowe dni, podobno ma właściwości wspomagające organizm...
Czytaj więcej
Rosół z kury to w niejednym domu tradycyjna świąteczna zupa. Rozgrzewający domowy rosół na kurze idealnie smakuje zwłaszcza w chłodne jesienne i zimowe dni, podobno ma właściwości wspomagające organizm w walce z przeziębieniami, a na pewno krzepi i przywołuje wspomnienie obiadu u babci.
Przepis na tradycyjny rosół
Wyklucza on gotowanie tej zupy na dietetycznych kurzych udkach. Aby uzyskać esencjonalny smak i aromat rosołu najlepiej zaopatrzyć się w kurę z wolnego wybiegu – w sprzedaży są także kury rosołowe (nie mylić z porcją rosołową). Tajemnicą domowego rosołu jest wolne gotowanie wywaru mięsno-warzywnego przez kilka godzin. Złocisty kolor zupie nadają warzywa: przypalona cebula i marchewki. Włoszczyzna nada smaku i aromatu bulionowi. Tradycyjny rosół to także pływające po powierzchni zupy oka tłuszczu, za którymi nie wszyscy przepadają. Dietetyczną wersję rosołu drobiowego przygotujesz na chudszym kawałku mięsa. np. skrzydle indyczym połączonym z udkiem z kurczaka. Smak takiego rosołu będzie mniej intensywny, a na powierzchni zupy o wiele mniej tłustych oczek. Rosół z kury najlepiej smakuje, oczywiście, z domowym makaronem, takim jak u babci.