Faszerowana pierś indycza
4 porcje
Średnie
Pierś indycza faszerowana ziołowym twarożkiem i cebulą dymką.
Składniki
1 kg piersi indyczej
50 g dymki
kilka liści melisy
100 g twarożku ziołowego
sól
pieprz
papryka
100 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml rosołu z kury
Faszerowana pierś indycza
Faszerowana pierś indycza
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opłukać pierś indyczą w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dymkę umyć I pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do małej formy i zagotować pod przykryciem na ruszcie na wysokości w podany sposób. Dymkę i drobno posiekaną melisę zmieszać z twarożkiem i doprawić solą, pieprzem i papryką. W piersi indyczej wyciąć kieszonkę i napełnić ją masą twarożkową. Otwór ten przekłuć wykałaczkami i zasznurować na krzyż szpagatem.Mięso doprawić z zewnątrz solą, pieprzem i papryką. Włożyć pierś indyczą do płaskiej formy i podlać wodą. Gotować i zrumienić w podany sposób. Po 30 minutach odwrócić i podlać niewielką ilością rosołu. Po upływie czasu gotowania wyjąć mięso i utrzymywać w cieple. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną w pozostałym rosole i wlać do smaku z pieczeni. Zagotować sos w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać.
Sposób nastawiania:
Zagotowanie dymki: mikrofalówka 600 W, 2-3 minuty.
Gotowanie i zrumienienia piersi indyczej: Gorące powietrze 170-190⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 60-65 minut.
Zagotowanie sosu: maks. moc mikrofalówki, 2-3 minuty.
Komentarze