Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierś indycza faszerowana ziołowym twarożkiem i cebulą dymką.

Składniki

1 kg piersi indyczej
50 g dymki
kilka liści melisy
100 g twarożku ziołowego
sól
pieprz
papryka
100 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml rosołu z kury

Opis wykonania

Opłukać pierś indyczą w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dymkę umyć I pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do małej formy i zagotować pod przykryciem na ruszcie na wysokości w podany sposób. Dymkę i drobno posiekaną melisę zmieszać z twarożkiem i doprawić solą, pieprzem i papryką. W piersi indyczej wyciąć kieszonkę i napełnić ją masą twarożkową. Otwór ten przekłuć wykałaczkami i zasznurować na krzyż szpagatem.Mięso doprawić z zewnątrz solą, pieprzem i papryką. Włożyć pierś indyczą do płaskiej formy i podlać wodą. Gotować i zrumienić w podany sposób. Po 30 minutach odwrócić i podlać niewielką ilością rosołu. Po upływie czasu gotowania wyjąć mięso i utrzymywać w cieple. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną w pozostałym rosole i wlać do smaku z pieczeni. Zagotować sos w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Sposób nastawiania: Zagotowanie dymki: mikrofalówka 600 W, 2-3 minuty. Gotowanie i zrumienienia piersi indyczej: Gorące powietrze 170-190⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 60-65 minut. Zagotowanie sosu: maks. moc mikrofalówki, 2-3 minuty.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych