Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierś indycza faszerowana ziołowym twarożkiem i cebulą dymką.

Składniki

1 kg piersi indyczej
50 g dymki
kilka liści melisy
100 g twarożku ziołowego
sól
pieprz
papryka
100 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml rosołu z kury

Opis wykonania

Opłukać pierś indyczą w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dymkę umyć I pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do małej formy i zagotować pod przykryciem na ruszcie na wysokości w podany sposób. Dymkę i drobno posiekaną melisę zmieszać z twarożkiem i doprawić solą, pieprzem i papryką. W piersi indyczej wyciąć kieszonkę i napełnić ją masą twarożkową. Otwór ten przekłuć wykałaczkami i zasznurować na krzyż szpagatem.Mięso doprawić z zewnątrz solą, pieprzem i papryką. Włożyć pierś indyczą do płaskiej formy i podlać wodą. Gotować i zrumienić w podany sposób. Po 30 minutach odwrócić i podlać niewielką ilością rosołu. Po upływie czasu gotowania wyjąć mięso i utrzymywać w cieple. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną w pozostałym rosole i wlać do smaku z pieczeni. Zagotować sos w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Sposób nastawiania: Zagotowanie dymki: mikrofalówka 600 W, 2-3 minuty. Gotowanie i zrumienienia piersi indyczej: Gorące powietrze 170-190⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 60-65 minut. Zagotowanie sosu: maks. moc mikrofalówki, 2-3 minuty.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych