Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Portobello faszerowany kaszą jęczmienną

Portobello faszerowany kaszą jęczmienną
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Grzyby Portobello z kaszą jeczmienną i serem feta.

Składniki

dużych lub średnich grzybów Portobello
2 szklanka kaszy gryczanej białej
duża cebula
ząbki czosnku
cytryna
1 szklanka białego wina
100 g sera feta (lub koziego twarogowego)
Świeży tymianek
Świeża pietruszka
Masło
Trochę startego cheddaru i parmezanu
1,5 l rosołu drobiowego (kura, włoszczyzna, sól, pieprz, liść laurowy)
Kiełki rzodkiewki lub brokuła do dekoracji

Opis wykonania

Usuń nogi od grzybów i położ pozostałe części na blaszce piekarniczej (czapką w dół) delikatnie posmarowane masłem. Dodaj trochę świeżego tymianku, ½ główki cienko posiekanego czosnku i kawałeczek masła do każdego grzyba. Dopraw lekko solą i pieprzem, dolej małą chochlę rosołu drobiowego. Owiń folią aluminiową i piecz przez 15 min w temperaturze 180°. Kaszę jęczmienna umyj pod bieżącą wodą, cebulę i półtorej ząbka czosnku cienko pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj kaszę i smaż przez 1,5 min. Dolej szklankę białego wina, po lekkiej redukcji uzupełnij poziom wywaru rosołem i gotuj kaszę na małym ogniu ok. 20 min, mieszając co jakiś czas. Gdy kasza będzie gotowa, dolej wywar, który powstał na blaszce z grzybami, zabiel fetą (lub kozim serem) i dodaj trochę skórki z cytryny i świeżo posiekanej pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nafaszeruj grzyby kaszą, dodaj trochę startego parmezanu oraz cheddara i zapiekaj przez 5 min. Przed podaniem dodaj trochę kiełków do dekoracji.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych