Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Portobello faszerowany kaszą jęczmienną

Opis wykonania

Grzyby Portobello z kaszą jeczmienną i serem feta.

Usuń nogi od grzybów i położ pozostałe części na blaszce piekarniczej (czapką w dół) delikatnie posmarowane masłem. Dodaj trochę świeżego tymianku, ½ główki cienko posiekanego czosnku i kawałeczek masła do każdego grzyba. Dopraw lekko solą i pieprzem, dolej małą chochlę rosołu drobiowego. Owiń folią aluminiową i piecz przez 15 min w temperaturze 180°. Kaszę jęczmienna umyj pod bieżącą wodą, cebulę i półtorej ząbka czosnku cienko pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj kaszę i smaż przez 1,5 min. Dolej szklankę białego wina, po lekkiej redukcji uzupełnij poziom wywaru rosołem i gotuj kaszę na małym ogniu ok. 20 min, mieszając co jakiś czas. Gdy kasza będzie gotowa, dolej wywar, który powstał na blaszce z grzybami, zabiel fetą (lub kozim serem) i dodaj trochę skórki z cytryny i świeżo posiekanej pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nafaszeruj grzyby kaszą, dodaj trochę startego parmezanu oraz cheddara i zapiekaj przez 5 min. Przed podaniem dodaj trochę kiełków do dekoracji.