Portobello faszerowany kaszą jęczmienną
4 porcje
Średnie
Grzyby Portobello z kaszą jeczmienną i serem feta.
Składniki
dużych lub średnich grzybów Portobello
2 szklanka kaszy gryczanej białej
duża cebula
ząbki czosnku
cytryna
1 szklanka białego wina
100 g sera feta (lub koziego twarogowego)
Świeży tymianek
Świeża pietruszka
Masło
Trochę startego cheddaru i parmezanu
1,5 l rosołu drobiowego (kura, włoszczyzna, sól, pieprz, liść laurowy)
Kiełki rzodkiewki lub brokuła do dekoracji
Portobello faszerowany kaszą jęczmienną
Portobello faszerowany kaszą jęczmienną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Usuń nogi od grzybów i położ pozostałe części na blaszce piekarniczej (czapką w dół) delikatnie posmarowane
masłem. Dodaj trochę świeżego tymianku, ½ główki cienko posiekanego czosnku i kawałeczek
masła do każdego grzyba. Dopraw lekko solą i pieprzem, dolej małą chochlę rosołu drobiowego.
Owiń folią aluminiową i piecz przez 15 min w temperaturze 180°.
Kaszę jęczmienna umyj pod bieżącą wodą, cebulę i półtorej ząbka czosnku cienko pokrój w kostkę
i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj kaszę i smaż przez 1,5 min. Dolej szklankę białego wina, po
lekkiej redukcji uzupełnij poziom wywaru rosołem i gotuj kaszę na małym ogniu ok. 20 min,
mieszając co jakiś czas. Gdy kasza będzie gotowa, dolej wywar, który powstał na blaszce z grzybami,
zabiel fetą (lub kozim serem) i dodaj trochę skórki z cytryny i świeżo posiekanej pietruszki.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Nafaszeruj grzyby kaszą, dodaj trochę startego parmezanu oraz cheddara i zapiekaj przez 5 min.
Przed podaniem dodaj trochę kiełków do dekoracji.
Komentarze