Surówka do obiadu
Surówka warzywna do obiadu nie tylko urozmaica danie, lecz również jest źródłem witamin i składników odżywczych. Obiad powinien być zbilansowanym i pełnowartościowym posiłkiem, który dostarczy organizmowi odpowiednią dawkę energii....
Czytaj więcej
Surówka warzywna do obiadu nie tylko urozmaica danie, lecz również jest źródłem witamin i składników odżywczych. Obiad powinien być zbilansowanym i pełnowartościowym posiłkiem, który dostarczy organizmowi odpowiednią dawkę energii. Warto świadomie wprowadzać do niego zdrowe składniki – na przykład w postaci różnorodnych surówek.
Jaka surówka do obiadu?
Najpopularniejszym dodatkiem do dań obiadowych jest surówka z kapusty pekińskiej lub kiszonej. To także doskonałe źródło składników odżywczych – szczególnie warto szukać ich właśnie w kiszonkach, bogatych w witaminy z grupy B, ułatwiających trawienie i wspomagających metabolizm. Stąd sprawdzą się również kiszone ogórki, a idąc tym tropem można spróbować przygotować w domu koreańskie kimchi, które jest prawdziwą bombą witaminową.
Szybka surówka do obiadu nie musi pochodzić z książki kucharskiej. Na samym początku warto zajrzeć do lodówki i zrobić rekonesans spiżarni, a następnie wybrać składniki z tego, co masz już w domu. Najprostszym sposobem jest połączenie ogórka, pomidora, sałaty, cebuli i szczypiorku – już gotowa surówka do obiadu! Przepis na nią zależy od Twojej kreatywności i posiadanych zapasów. Wystarczy zmiksować marchewkę z jabłkiem lub zetrzeć na tarce seler i połączyć go z rodzynkami. Możliwości jest naprawdę wiele – znajdziesz je w Akademii Smaku.