Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Surówka do obiadu

Surówka do obiadu

Surówka warzywna do obiadu nie tylko urozmaica danie, lecz również jest źródłem witamin i składników odżywczych. Obiad powinien być zbilansowanym i pełnowartościowym posiłkiem, który dostarczy organizmowi odpowiednią dawkę energii....

Czytaj więcej
Surówka do obiadu
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Surówka warzywna do obiadu nie tylko urozmaica danie, lecz również jest źródłem witamin i składników odżywczych. Obiad powinien być zbilansowanym i pełnowartościowym posiłkiem, który dostarczy organizmowi odpowiednią dawkę energii. Warto świadomie wprowadzać do niego zdrowe składniki – na przykład w postaci różnorodnych surówek.

Jaka surówka do obiadu?

Najpopularniejszym dodatkiem do dań obiadowych jest surówka z kapusty pekińskiej lub kiszonej. To także doskonałe źródło składników odżywczych – szczególnie warto szukać ich właśnie w kiszonkach, bogatych w witaminy z grupy B, ułatwiających trawienie i wspomagających metabolizm. Stąd sprawdzą się również kiszone ogórki, a idąc tym tropem można spróbować przygotować w domu koreańskie kimchi, które jest prawdziwą bombą witaminową.

Szybka surówka do obiadu nie musi pochodzić z książki kucharskiej. Na samym początku warto zajrzeć do lodówki i zrobić rekonesans spiżarni, a następnie wybrać składniki z tego, co masz już w domu. Najprostszym sposobem jest połączenie ogórka, pomidora, sałaty, cebuli i szczypiorku – już gotowa surówka do obiadu! Przepis na nią zależy od Twojej kreatywności i posiadanych zapasów. Wystarczy zmiksować marchewkę z jabłkiem lub zetrzeć na tarce seler i połączyć go z rodzynkami. Możliwości jest naprawdę wiele – znajdziesz je w Akademii Smaku.