Surówka z kapusty z sezamem
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Surówka z kapusty z sezamem
Surówka z kapusty z sezamem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bardzo prosta w przygotowaniu surówka o wyrazistym smaku. Taka dawka koloru ożywi każdy talerz i każde, nawet najprostsze danie.
Obie kapusty drobno posiekaj. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużym oczku. Paprykę pokrój w cienkie słupki lub niewielką kostkę. Dymkę i kolendrę drobno pokrój. Wszystkie pokrojone składniki przełóż do miski, dodaj orzechy i rodzynki, a całość dobrze wymieszaj. Następnie przygotuj sos – w słoiczku wymieszaj nasiona sezamu z sosem sojowym i miodem. Wstrząśnij dla lepszego połączenia się składników i polej sałatkę.
TIP:
Aby skrócić czas przygotowania możesz zetrzeć kapustę na szatkownicy.
Zamiast sosu sojowego można wykorzystać ocet balsamiczny.
Komentarze