


Czasem nawet najprostsze produkty dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane mogą mieć zaskakujący smak. Taka właśnie jest z surówka z marchewki na ostro. Kilka orientalnych, wyrazistych produktów i dzieje się smakowa magia, a marchewka po koreańsku skutecznie rozgrzewa podniebienia.
Marchew zetrzyj w robocie kuchennym OptiMUM, na tarczy ze średnimi oczkami. Przełóż do wyższej misy, najlepiej szklanej lub metalowej (będziesz dodawać gorący olej).
Dodaj ocet, ostrą paprykę, kolendrę, imbir, czosnek, cukier, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Olej rozgrzej na płycie grzewczej w rondelku, gorący wlej do surówki, uważnie wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia.
Jeszcz raz spróbuj, jeśli będzie potrzba, dodaj więcej soli, octu, cukru lub pieprzu. Tak przygotowaną surówkę możesz przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Marchewka po koreańsku sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako surówka do sajgonek. Można nią zastąpić surówki z białej kapusty - surówka z samej marchewki będzie zdecydowanie bardziej lekkostrawna! Marchewka po koreańsku doskonale skomponuje się także z innymi surówkami jako jeden z elementów bukietu surówek na wystawnym rodzinnym obiedzie.