Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Surówka z marchwi na ostro w koreańskim stylu

Surówka z marchwi na ostro w koreańskim stylu
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Czasem nawet najprostsze produkty dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane mogą mieć zaskakujący smak. Taka właśnie jest z surówka z marchewki na ostro. Kilka orientalnych, wyrazistych produktów i dzieje się smakowa magia, a marchewka po koreańsku skutecznie rozgrzewa podniebienia.

Składniki

1 kg obranej marchwi
3 łyżki octu 10%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
4 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięta przez praskę
1/3 szklanki oleju

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
185.8 kcal
Tłuszcz
12.4 g
Węglowodany
14.4 g
Błonnik
2 g
Białko
6.4 g
Sól
1.3 g

Opis wykonania

1

Marchew zetrzyj w robocie kuchennym OptiMUM, na tarczy ze średnimi oczkami. Przełóż do wyższej misy, najlepiej szklanej lub metalowej (będziesz dodawać gorący olej).

2

Dodaj ocet, ostrą paprykę, kolendrę, imbir, czosnek, cukier, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Olej rozgrzej na płycie grzewczej w rondelku, gorący wlej do surówki, uważnie wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia.

Porada

Masz ochotę na surówkę z marchewki, ale przeraża Cię perspektywa jej przygotowania? Tarcze o różnych oczkach do tarcia warzyw w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobią to za Ciebie!



Bosh Logo
Bosh
3

Jeszcz raz spróbuj, jeśli będzie potrzba, dodaj więcej soli, octu, cukru lub pieprzu. Tak przygotowaną surówkę możesz przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Marchewka po koreańsku sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako surówka do sajgonek. Można nią zastąpić surówki z białej kapusty - surówka z samej marchewki będzie zdecydowanie bardziej lekkostrawna! Marchewka po koreańsku doskonale skomponuje się także z innymi surówkami jako jeden z elementów bukietu surówek na wystawnym rodzinnym obiedzie. 

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Super przepis! Prosta surówka z marchwi, ale zupełnie inny smak!
Marzenna
Ma wyrazisty i lekko ostry smak.Ciekawe połączenie marchewki z tymi dodatkami.