Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Gdy sezon letni w pełni, warto postawić na borówki. Są bogate w witaminy i antyoksydanty, a do tego są pyszne! Co więcej, to owoce, z których da się przyrządzić...

Czytaj więcej
Tarta z borówkami
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Tarta z mascarpone
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.33

Jagodowa tarta
Ilośc porcji

6

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Tarta z borówkami
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5

 

Gdy sezon letni w pełni, warto postawić na borówki. Są bogate w witaminy i antyoksydanty, a do tego są pyszne! Co więcej, to owoce, z których da się przyrządzić mnóstwo słodkości, a prawdziwą królową wśród nich jest tarta borówkowa.

Szybka tarta z borówkami

Sposób na szybką i prostą tartę? Mąka, masło, cukier, jajko, szczypta soli i… ok. 300 gram borówek. Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyciągamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Na spód wysypujemy borówki i pieczemy do zarumienienia ciasta na brzegach.

Jeżeli jednak chcemy zachwycić gości czymś bardziej finezyjnym, iście królewskim deserem będzie tarta z borówkami i mascarpone. Przygotowane ciasto należy podpiec, ostudzić, a następnie uzupełnić masą z mascarpone, śmietany kremówki i cukru, zmiksowanych na gęsty krem. Wierzch dekorujemy owocami, a gotową tartę schładzamy jeszcze przez ok. godzinę. Można posypać ją wiórkami z białej lub ciemnej czekolady.