Tarta z borówkami
Gdy sezon letni w pełni, warto postawić na borówki. Są bogate w witaminy i antyoksydanty, a do tego są pyszne! Co więcej, to owoce, z których da się przyrządzić...
Czytaj więcej
Gdy sezon letni w pełni, warto postawić na borówki. Są bogate w witaminy i antyoksydanty, a do tego są pyszne! Co więcej, to owoce, z których da się przyrządzić mnóstwo słodkości, a prawdziwą królową wśród nich jest tarta borówkowa.
Szybka tarta z borówkami
Sposób na szybką i prostą tartę? Mąka, masło, cukier, jajko, szczypta soli i… ok. 300 gram borówek. Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyciągamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Na spód wysypujemy borówki i pieczemy do zarumienienia ciasta na brzegach.
Jeżeli jednak chcemy zachwycić gości czymś bardziej finezyjnym, iście królewskim deserem będzie tarta z borówkami i mascarpone. Przygotowane ciasto należy podpiec, ostudzić, a następnie uzupełnić masą z mascarpone, śmietany kremówki i cukru, zmiksowanych na gęsty krem. Wierzch dekorujemy owocami, a gotową tartę schładzamy jeszcze przez ok. godzinę. Można posypać ją wiórkami z białej lub ciemnej czekolady.