Jagodowa tarta
6 porcje
75 min
Łatwe
Przepyszna jagodowa tarta na migdałowo – kokosowym spodzie owsianym.
Składniki
1,5 szklanka płatki owsiane
1 garść płatki migdałów
1 garść wiórki kokosowe
1,5 łyżka ksylitol
1 łyżka olej kokosowy
0,5 szklanka woda
1 szklanka płatki jaglane
2 garść jagody
0,5 szklanka sezam
2 -2,5 szklanka dowolne mleko
budyń waniliowy
stewia
150 g jogurt naturalny
odżywka białkowa o smaku waniliowym
Jagodowa tarta
Jagodowa tarta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Płatki migdałów kruszymy. Olej kokosowy rozpuszczamy. Wszystkie składniki na spód łączymy w misce - płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe, olej kokosowy. Ilość produktów zależy od wielkości formy. Wody dodajemy tyle, aby nasze ciasto miało zwięzłą konsystencje. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut.
W tym czasie przygotowujemy masę jagodową. Płatki z sezamem zalewamy w garnku mlekiem. Gotujemy. Dodajemy jagody. Lekko przestudzoną masę blendujemy na gładki krem. Wykładamy krem na upieczony spód.
Jako polewę w swoim przepisie użyłam odżywki białkowej połączonej z jogurtem naturalnym. Ważne jest, aby konsystencja była budyniowata. Dobra alternatywą jest również ugotowanie wodnistego budyniu tzn. wlewamy więcej mleka, aby budyń całkowicie nie zgęstniał.
Wykładamy polewę na nasz krem. Całość posypujemy jagodami. Wstawiamy do lodówki na min. godzinie.
Smacznego!
Komentarze