Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszna jagodowa tarta na migdałowo – kokosowym spodzie owsianym.

Składniki

1,5 szklanka płatki owsiane
1 garść płatki migdałów
1 garść wiórki kokosowe
1,5 łyżka ksylitol
1 łyżka olej kokosowy
0,5 szklanka woda
1 szklanka płatki jaglane
2 garść jagody
0,5 szklanka sezam
2 -2,5 szklanka dowolne mleko
budyń waniliowy
stewia
150 g jogurt naturalny
odżywka białkowa o smaku waniliowym

Opis wykonania

Płatki migdałów kruszymy. Olej kokosowy rozpuszczamy. Wszystkie składniki na spód łączymy w misce - płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe, olej kokosowy. Ilość produktów zależy od wielkości formy. Wody dodajemy tyle, aby nasze ciasto miało zwięzłą konsystencje. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę jagodową. Płatki z sezamem zalewamy w garnku mlekiem. Gotujemy. Dodajemy jagody. Lekko przestudzoną masę blendujemy na gładki krem. Wykładamy krem na upieczony spód. Jako polewę w swoim przepisie użyłam odżywki białkowej połączonej z jogurtem naturalnym. Ważne jest, aby konsystencja była budyniowata. Dobra alternatywą jest również ugotowanie wodnistego budyniu tzn. wlewamy więcej mleka, aby budyń całkowicie nie zgęstniał. Wykładamy polewę na nasz krem. Całość posypujemy jagodami. Wstawiamy do lodówki na min. godzinie. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wyszło super
Radosław
Polecam przepis