Tarta z mascarpone
![Tarta z mascarpone](https://akademiasmaku.pl/storage/7627/conversions/tarta-z-mascarpone-4800-single.webp)
6 porcje
105 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tarta z mascarpone
Tarta z mascarpone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9253/conversions/p7cnnQHpoYnzws-thumb.webp)
Przygotuj ciasto – w dużej misce umieść przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9254/conversions/8rnR1KYyJXoZTb-thumb.webp)
Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.
Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9255/conversions/4Tbuu8sdbeHJv3-thumb.webp)
Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9256/conversions/oUqDgMqNqXsO3l-thumb.webp)
Śmietankę ubij na sztywno, a serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
Ubitą śmietanę dodawaj powoli do mascarpone, miksując na wolnych obrotach robota kuchennego, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9257/conversions/lDFoT7KKUiJU37-thumb.webp)
Masę rozsmaruj na kruchym cieście, wstaw do lodówki na około godzinę.
Na wierzchu tarty ułóż ulubione owoce.
Komentarze