Tarta z mascarpone
6 porcje
105 min
Łatwe
3.33 (Ilość ocen: 3)
Składniki
Tarta z mascarpone
Tarta z mascarpone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj ciasto – w dużej misce umieść przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.
Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Śmietankę ubij na sztywno, a serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
Ubitą śmietanę dodawaj powoli do mascarpone, miksując na wolnych obrotach robota kuchennego, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Masę rozsmaruj na kruchym cieście, wstaw do lodówki na około godzinę.
Na wierzchu tarty ułóż ulubione owoce.
Komentarze