Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.33 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kremowa tarta na delikatnym, kruchym spodzie. Wypełniona masą z serka mascarpone i śmietany a do tego duża ilość ulubionych owoców. Idealna kiedy masz ochotę na kremowy a jednocześnie lekki deser.

Składniki

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki zimnej wody

Masa:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo ulubione owoce do dekoracji - borówki, maliny, porzeczka

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – w dużej misce umieść przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

2

Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. 

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

4

Śmietankę ubij na sztywno, a serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.

Ubitą śmietanę dodawaj powoli do mascarpone, miksując na wolnych obrotach robota kuchennego, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

5

Masę rozsmaruj na kruchym cieście, wstaw do lodówki na około godzinę.

Na wierzchu tarty ułóż ulubione owoce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.33, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Tarta przepyszna! Fajna kompozycja serka mascarpone z leśnymi owocami. Idealny deser na letnie spotkanie w ogrodzie.
Ewusia1222
Tarta pyszna, ja zrobiłam z malinami. Pod serkiem zawsze dodaję kwaskowaty dżem :)