Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z mascarpone

Opis wykonania

Kremowa tarta na delikatnym, kruchym spodzie. Wypełniona masą z serka mascarpone i śmietany a do tego duża ilość ulubionych owoców. Idealna kiedy masz ochotę na kremowy a jednocześnie lekki deser.

Tarta z mascarpone - krok 1

Przygotuj ciasto – w dużej misce umieść przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Tarta z mascarpone - krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

Nakłuj tartę w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. 

Tarta z mascarpone - krok 3

Ciasto włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut, aż uzyska złoty kolor.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Tarta z mascarpone - krok 4

Śmietankę ubij na sztywno, a serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.

Ubitą śmietanę dodawaj powoli do mascarpone, miksując na wolnych obrotach robota kuchennego, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Tarta z mascarpone - krok 5

Masę rozsmaruj na kruchym cieście, wstaw do lodówki na około godzinę.

Na wierzchu tarty ułóż ulubione owoce.

Bosch do kuchni