Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Owocowa tarta to łatwy w przygotowaniu, pyszny deser na lato.

Składniki

Ciasto:
1 i 1/4 mąki
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
115 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
Nadzienie:
6 szklanek borówek amerykańskich (opłukanych i osuszonych)
1/4 szklanki wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2/3 szklanki cukru
Szczypta soli

Opis wykonania

Opis przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy powstaną z niego dość duże grudki, które łatwo będą się ze sobą zlepiać. Ciasto wyłóż na formę do tarty. Wstaw ją do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika, rozgrzanego do 190⁰C, na 20-25 minut. Pozostaw by ostygło.
  3. 1 i ½ szklanki borówek wsyp do garnka, dodaj ¼ szklanki wody i gotuj na dużym ogniu, aż zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Owoce powinny zacząć pękać.
  4. Skrobię wymieszaj z dwiema łyżkami wody. Powstałą mieszaninę, skórkę i sok z cytryny, cukier i sól dodaj do owoców. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 1 minutę, aż masa zgęstnieje.
  5. Zdejmij masę z ognia i dodaj do niego 3 i ½ szklanki borówek. Powstały farsz wylej na spód tarty, wygładź i udekoruj pozostałą szklanką borówek. Tartę włóż do lodówki na ok. 30 minut.

TIP

  • Aby ciasto nie lepiło się do dłoni, warto wcześniej oprószyć je mąką.
  • Powierzchnię ciasta najprościej jest wygładzić oprószoną mąką szklanką.
  • Wierzch tarty możesz także udekorować paskami ze skórki cytryny.
  • Ciasto warto pokroić przed podaniem, ze względu na wypływający sok.
  • Aby spód się nie wybrzuszył można obciążyć go suchą fasolą. 

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo elegancko się prezentują :) przepyszne!
Radosław
Super tarta :)
Radosław
Smakowała wybitnie
Iza
Do ciasta dodalam kakao na próbę i wyszlo rowniez fajne. Super przepis na kruche ciacho :)
Toporkiewicz
u mnie z borówkami i malinami, pycha!
Maria Izabela
Zamiast borówek dałam owoce, które miałam w lodówce:) ciasto idealnie kruche 😍
Ewusia1222
Zamiast borówek dodałam brzoskwinie z zalewy. Polecam przepis super
Ewusia1222
Super smaczna tarta, pycha
zielone_obloczki
Bardzo dobre ciasto. Polecam