Tarta z borówkami
4 porcje
90 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Owocowa tarta to łatwy w przygotowaniu, pyszny deser na lato.
Składniki
Ciasto:
1 i 1/4 mąki
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
115 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
Nadzienie:
6 szklanek borówek amerykańskich (opłukanych i osuszonych)
1/4 szklanki wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2/3 szklanki cukru
Szczypta soli
Tarta z borówkami
Tarta z borówkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy powstaną z niego dość duże grudki, które łatwo będą się ze sobą zlepiać. Ciasto wyłóż na formę do tarty. Wstaw ją do zamrażalnika na 15 minut.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika, rozgrzanego do 190⁰C, na 20-25 minut. Pozostaw by ostygło.
- 1 i ½ szklanki borówek wsyp do garnka, dodaj ¼ szklanki wody i gotuj na dużym ogniu, aż zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Owoce powinny zacząć pękać.
- Skrobię wymieszaj z dwiema łyżkami wody. Powstałą mieszaninę, skórkę i sok z cytryny, cukier i sól dodaj do owoców. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 1 minutę, aż masa zgęstnieje.
- Zdejmij masę z ognia i dodaj do niego 3 i ½ szklanki borówek. Powstały farsz wylej na spód tarty, wygładź i udekoruj pozostałą szklanką borówek. Tartę włóż do lodówki na ok. 30 minut.
TIP
- Aby ciasto nie lepiło się do dłoni, warto wcześniej oprószyć je mąką.
- Powierzchnię ciasta najprościej jest wygładzić oprószoną mąką szklanką.
- Wierzch tarty możesz także udekorować paskami ze skórki cytryny.
- Ciasto warto pokroić przed podaniem, ze względu na wypływający sok.
- Aby spód się nie wybrzuszył można obciążyć go suchą fasolą.
TIP TECHNICZNY
- Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Komentarze