Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Owocowa tarta to łatwy w przygotowaniu, pyszny deser na lato.

Składniki

Ciasto:
1 i 1/4 mąki
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
115 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
Nadzienie:
6 szklanek borówek amerykańskich (opłukanych i osuszonych)
1/4 szklanki wody
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2/3 szklanki cukru
Szczypta soli

Opis wykonania

Opis przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy powstaną z niego dość duże grudki, które łatwo będą się ze sobą zlepiać. Ciasto wyłóż na formę do tarty. Wstaw ją do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw je do piekarnika, rozgrzanego do 190⁰C, na 20-25 minut. Pozostaw by ostygło.
  3. 1 i ½ szklanki borówek wsyp do garnka, dodaj ¼ szklanki wody i gotuj na dużym ogniu, aż zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Owoce powinny zacząć pękać.
  4. Skrobię wymieszaj z dwiema łyżkami wody. Powstałą mieszaninę, skórkę i sok z cytryny, cukier i sól dodaj do owoców. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 1 minutę, aż masa zgęstnieje.
  5. Zdejmij masę z ognia i dodaj do niego 3 i ½ szklanki borówek. Powstały farsz wylej na spód tarty, wygładź i udekoruj pozostałą szklanką borówek. Tartę włóż do lodówki na ok. 30 minut.

TIP

  • Aby ciasto nie lepiło się do dłoni, warto wcześniej oprószyć je mąką.
  • Powierzchnię ciasta najprościej jest wygładzić oprószoną mąką szklanką.
  • Wierzch tarty możesz także udekorować paskami ze skórki cytryny.
  • Ciasto warto pokroić przed podaniem, ze względu na wypływający sok.
  • Aby spód się nie wybrzuszył można obciążyć go suchą fasolą. 

TIP TECHNICZNY

  • Dokładnie wyrobione ciasto to podstawa udanego wypieku! Inteligetny czujnik ciasta i planetarny ruch mieszadeł 3D OptiMUM to gwarancja doskonałego połączenia wszystkich składników.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo elegancko się prezentują :) przepyszne!