Tortilla z kurczakiem
Tortilla pochodzi z kuchni meksykańskiej. Swoją popularność zyskała także w kuchni południowoamerykańskiej, rozprzestrzeniając się z biegiem czasu na cały świat. Jest to rodzaj placka, wyróżniającego się bardzo cienkim ciastem...
Czytaj więcej
Tortilla pochodzi z kuchni meksykańskiej. Swoją popularność zyskała także w kuchni południowoamerykańskiej, rozprzestrzeniając się z biegiem czasu na cały świat. Jest to rodzaj placka, wyróżniającego się bardzo cienkim ciastem w płaskiej formie. Placek posiada średnicę ok. 30 cm i wykonany jest z mąki kukurydzianej lub pszennej. Dawniej ciasto wytwarzało się ręcznie, obecnie – ze względu na jego ogromną popularność – przygotowuje się je maszynowo. Tortilla podawana jest z licznymi dodatkami, a jej głównym składnikiem jest kurczak.
Przepis na tortillę z kurczakiem
Tortilla serwowana jest w wielu lokalach gastronomicznych, ale nie tylko. Domowa tortilla to szybka, prosta w wykonaniu i pożywna potrawa, którą może wykonać każdy. Gotowe placki tortilli można kupić lub wykonać samodzielnie. Do wykonania ciasta potrzebna jest jedynie mąka z wodą, które po zagnieceniu stworzą placki do pieczenia na patelni.
Tortilla z kurczakiem na ciepło powstaje poprzez nałożenie kurczaka i warzyw na rozgrzane na patelni placki. Kurczaka i dodatki układa się w centralnej części placka, a następnie składa się na zakładkę z trzech stron lub zwija w rulon, tworząc tym samym potrawę zwaną rollo lub wrap.
Sos do tortilli z kurczakiem łączy smak wszystkich składników. W tortilli najlepiej smakuje sos z dodatkiem curry, sos guacamole, sos jogurtowy lub majonezowy. Tortilla z kurczakiem gyros często uzupełniana jest sosem wykonanym z połączenia jogurtu, majonezu i ketchupu, a także dużą ilością warzyw.