Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Jeśli kochasz meksykańską kuchnię, koniecznie musisz wypróbować przepis na qurrito z kurczakiem. To danie złożone z tortilli, mięsa, kukurydzy i roztopionego sera, przyprawione na ostro – smakuje naprawdę wyśmienicie. Może zastąpić lunch, obiad lub ciepłą kolację. Po nim długo nie będziesz czuł się głodny.

Składniki

600 g pierś z kurczaka
4 łyżka mąka ziemniaczana
2 szt. żółtko
3 łyżka olej roślinny
2 łyżka jogurt grecki
2 ząbek czosnek
1 łyżka słodka papryka
1/2 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprz
do smaku sól
do smażenia olej
dodatkowo:
1 opakowanie tortille
40 dkg ser
1 szt. papryka czerwona
1 szt. czerwona cebula

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
681 kcal
Tłuszcz
32.7 g
Węglowodany
47.9 g
Błonnik
46.1 g
Białko
5.3 g
Sól
1.1 g

Opis wykonania

Kurczaka umyj, oczyść i oszusz. Kurczaka pokrój wzdłuż na mniejsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbij. Do większej miski przełóż kawałki kurczaka, dodaj mąkę ziemniaczaną, żółtka, jogurt grecki, olej, czosnek, oregano, sól oraz pieprz.

Całość dobrze wymieszaj, przełóż do worka próżniowego vaccum, przy użyciu końcówki blendera Bosch vaccum odessij powietrze, zostaw na marynowanie minimum 30 minut (jeśli Ci się nie spieszy, może być nawet całą dobę).

Rozgrzej wyższą patelnię, wlej tyle oleju, aby pokrył całe dno, kotleciki smaż z obydwu stron na złoty kolor.

Kotlety, które będą użyte do quritto pokrój w paski.

Na połowie tortilli ułóż paski kurczaka, kawałki papryki (pokrojonej w paski), cebulę (najlepiej krążki), całość posyp startym serem, złóż na pół.

Złożoną tortillę podpiekaj na rozgrzanej, suchej patelni do zarumienienia i roztopienia sera. Tortillę pokrój na 3 części, podawaj z jogurtem lub ulubionymi sosami.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Szybko się zjada jeden za drugim :D
Małgorzata
Fajny przepis i idealny podstęp, aby przemycić sporo warzyw tym, co zwykle ich unikają 😀 tu na zdjęciu mięsko z dodatkami gotowe do zawinięcia w lawasz zamiast tortilli- takie urozmaicenie