Czerwone enchiladas
4 porcje
Średnie
Tradycyjne danie meksykańskie na bazie pomidorów, czerwonej papryki i chili.
Składniki
piersi z kurczaka (upieczone)
papryczek chili
duże pomidory
cebule
ząbki czosnku
doniczka majeranku
100 g sera Solan (lub podobnego)
100 ml śmietany kremówki
300 ml bulionu z kury
2 łyżka oleju
sól
opakowanie tortilli
Czerwone enchiladas
Czerwone enchiladas
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Chili opiec nad płomieniem lub na suchej patelni.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jedną cebulę pokroić na ćwiartki, a drugą na plasterki.
- Czosnek obrać, piersi z kurczaka pokroić na cienkie niteczki.
- Na patelni opiec ćwiartki cebuli, czosnek, majeranek i bulion.
- Miksować tak długo aż powstanie jednolita masa. W garnku podgrzać olej, dodać zmiksowaną masę i dusić ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku.
- Masę nakładać na tortillę, na nią kurczaka.
- Zawinąć tortille w rulony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać resztą masy, położyć plastry cebuli, posypać pokruszonym serem, zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika.
- Zapiekać tak długo aż ser się roztopi i zarumieni.
Komentarze