Tradycyjne danie meksykańskie na bazie pomidorów, czerwonej papryki i chili.
Chili opiec nad płomieniem lub na suchej patelni.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jedną cebulę pokroić na ćwiartki, a drugą na plasterki.
Czosnek obrać, piersi z kurczaka pokroić na cienkie niteczki.
Na patelni opiec ćwiartki cebuli, czosnek, majeranek i bulion.
Miksować tak długo aż powstanie jednolita masa. W garnku podgrzać olej, dodać zmiksowaną masę i dusić ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku.
Masę nakładać na tortillę, na nią kurczaka.
Zawinąć tortille w rulony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać resztą masy, położyć plastry cebuli, posypać pokruszonym serem, zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika.
Zapiekać tak długo aż ser się roztopi i zarumieni.