Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjne danie meksykańskie na bazie pomidorów, czerwonej papryki i chili.

Składniki

piersi z kurczaka (upieczone)
papryczek chili
duże pomidory
cebule
ząbki czosnku
doniczka majeranku
100 g sera Solan (lub podobnego)
100 ml śmietany kremówki
300 ml bulionu z kury
2 łyżka oleju
sól
opakowanie tortilli

Opis wykonania

  1. Chili opiec nad płomieniem lub na suchej patelni.
  2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Jedną cebulę pokroić na ćwiartki, a drugą na plasterki.
  3. Czosnek obrać, piersi z kurczaka pokroić na cienkie niteczki.
  4. Na patelni opiec ćwiartki cebuli, czosnek, majeranek i bulion.
  5. Miksować tak długo aż powstanie jednolita masa. W garnku podgrzać olej, dodać zmiksowaną masę i dusić ok. 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku.
  6. Masę nakładać na tortillę, na nią kurczaka.
  7. Zawinąć tortille w rulony i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać resztą masy, położyć plastry cebuli, posypać pokruszonym serem, zalać śmietaną. Wstawić do piekarnika.
  8. Zapiekać tak długo aż ser się roztopi i zarumieni.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych