Żeberka
Żeberka pozyskiwane są z półtuszy wieprzowej. Mają swoich miłośników na całym świecie, którzy wręcz prześcigają się w sposobach przyrządzania żeberek – grillowanych, pieczonych, w miodzie… Przepisy z żeberkami w roli głównej zaskakują smakiem i pomysłowością w kwestii doprawienia i sposobu podania.
Sposoby na przyrządzenie żeberek
Żeberka wieprzowe serwowane są w różnych odsłonach. Przed rozpoczęciem tworzenia potrawy, pierwszym krokiem do uzyskania wyjątkowego smaku mięsa jest przygotowanie marynaty do żeberek. Marynata może być mieszanką miodu, musztardy, tymianku, słodkiej papryki i przyprawy do żeberek. Żeberka muszą poleżeć w marynacie 24h, by aromat marynaty całkowicie przeniknął w głąb mięsa, które znajduje się na żeberkach.
Żeberka pieczone, to jeden ze sposobów przygotowania potrawy. Po włożeniu do piekarnika zarumienią się i będą gotowe do spożycia. Można piec je w rękawie, dodając do smaku rozdrobniony czosnek czy inne ulubione zioła.
Innym sposobem przyrządzenia są żeberka duszone na patelni. Tradycyjny sposób polega na podsmażeniu kawałków żeberek, które następnie należy zalać bulionem, dodać starty czosnek, przyprawy, przykryć i dusić w wywarze ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wywar można zagęścić, aby żeberka zatopiły się w aromatycznym sosie.
W okresie letnim najlepiej smakują żeberka z grilla. Tak jak w przypadku żeberek pieczonych, przed grillowaniem należy przygotować marynatę, w której zatopi się kawałki mięsa na ok. 2-3 godziny. Niezwykły smak nada im marynata przygotowana na bazie oleju, wody, ulubionych ziół, soli, pieprzu i czosnku. W trakcie grillowania żeberka można dodatkowo posmarować glazurą przygotowaną z miodu, musztardy, oleju i sosu sojowego. Warto skusić się na to danie nawet poza sezonem grillowym!