Zaczynam od glazury. Stawiam rondel na kuchence, ustawiam średnią temperaturę grzania i wlewam miód.
Dodaję kolejno sos sojowy, porządnie umytą cytrynę masuję dłonią, dociskając ją do blatu, kroje na pół i wyciskam z niej sok.
Papryczkę chilli przekrawam wzdłuż, wycinam ze środka gniazdo nasienne i drobno siekam.
Mieszam wszystkie składniki i gotuję na małym ogniu.
Glazura powoli się redukuje i gęstnieje.
Pod koniec dodaję posiekaną kolendrę.
Kroję żeberka na małe kawałki – co kość.
Na suchej patelni prażę przyprawy, chilli, kurkumę, imbir, paprykę, pieprz i gałkę.
Nacieram żeberka aromatyczną mieszanką przypraw.
Na głębokiej patelni podgrzewam mocno olej.
Mięso smażę na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.
Pity podpiekam w nagrzanym piekarniku.Usmażone żeberka wyciągam za pomocą łyżki cedzakowej i odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, łączę z glazurą i podaję z kawałkami pity.
TIP
Prażę przyprawy na suchej, rozgrzanej patelni, ponieważ pod wpływem temperatury, uwalniają się z nich olejki eteryczne.
Dzięki temu mieszanka nabiera bardziej intensywnego smaku i zapachu.
TIP TECHNICZNY
Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania żeberek w glazurze skorzystaj ze najwyższego poziomu mocy - 9.