Żeberka z sosem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Soczyste żeberka w miodowej glazurze
Składniki
60 dkg cienkich żeberek wieprzowych
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżka imbiru w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
1 szczypta gałki muszkatołowej
Glazura
100 ml miodu
2 łyżka sosu sojowego
sok z jednej cytryny
pęczek kolendry
chilli
pity
Żeberka z sosem
Żeberka z sosem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Zaczynam od glazury. Stawiam rondel na kuchence, ustawiam średnią temperaturę grzania i wlewam miód.
- Dodaję kolejno sos sojowy, porządnie umytą cytrynę masuję dłonią, dociskając ją do blatu, kroje na pół i wyciskam z niej sok.
- Papryczkę chilli przekrawam wzdłuż, wycinam ze środka gniazdo nasienne i drobno siekam.
- Mieszam wszystkie składniki i gotuję na małym ogniu.
- Glazura powoli się redukuje i gęstnieje.
- Pod koniec dodaję posiekaną kolendrę.
- Kroję żeberka na małe kawałki – co kość.
- Na suchej patelni prażę przyprawy, chilli, kurkumę, imbir, paprykę, pieprz i gałkę.
- Nacieram żeberka aromatyczną mieszanką przypraw.
- Na głębokiej patelni podgrzewam mocno olej.
- Mięso smażę na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Pity podpiekam w nagrzanym piekarniku.Usmażone żeberka wyciągam za pomocą łyżki cedzakowej i odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, łączę z glazurą i podaję z kawałkami pity.
TIP
- Prażę przyprawy na suchej, rozgrzanej patelni, ponieważ pod wpływem temperatury, uwalniają się z nich olejki eteryczne.
- Dzięki temu mieszanka nabiera bardziej intensywnego smaku i zapachu.
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania żeberek w glazurze skorzystaj ze najwyższego poziomu mocy - 9.
Komentarze