Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Żeberka z sosem

Opis wykonania

Soczyste żeberka w miodowej glazurze

  1. Zaczynam od glazury. Stawiam rondel na kuchence, ustawiam średnią temperaturę grzania i wlewam miód.
  2. Dodaję kolejno sos sojowy, porządnie umytą cytrynę masuję dłonią, dociskając ją do blatu, kroje na pół i wyciskam z niej sok.
  3. Papryczkę chilli przekrawam wzdłuż, wycinam ze środka gniazdo nasienne i drobno siekam.
  4. Mieszam wszystkie składniki i gotuję na małym ogniu.
  5. Glazura powoli się redukuje i gęstnieje.
  6. Pod koniec dodaję posiekaną kolendrę.
  7. Kroję żeberka na małe kawałki – co kość.
  8. Na suchej patelni prażę przyprawy, chilli, kurkumę, imbir, paprykę, pieprz i gałkę.
  9. Nacieram żeberka aromatyczną mieszanką przypraw.
  10. Na głębokiej patelni podgrzewam mocno olej.
  11. Mięso smażę na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.
  12. Pity podpiekam w nagrzanym piekarniku.Usmażone żeberka wyciągam za pomocą łyżki cedzakowej i odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, łączę z glazurą i podaję z kawałkami pity.

TIP

  1. Prażę przyprawy na suchej, rozgrzanej patelni, ponieważ pod wpływem temperatury, uwalniają się z nich olejki eteryczne.
  2. Dzięki temu mieszanka nabiera bardziej intensywnego smaku i zapachu.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania żeberek w glazurze skorzystaj ze najwyższego poziomu mocy - 9.