Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Żeberka z sosem

Żeberka z sosem

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

Soczyste żeberka w miodowej glazurze

  1. Zaczynam od glazury. Stawiam rondel na kuchence, ustawiam średnią temperaturę grzania i wlewam miód.

  2. Dodaję kolejno sos sojowy, porządnie umytą cytrynę masuję dłonią, dociskając ją do blatu, kroje na pół i wyciskam z niej sok.

  3. Papryczkę chilli przekrawam wzdłuż, wycinam ze środka gniazdo nasienne i drobno siekam.

  4. Mieszam wszystkie składniki i gotuję na małym ogniu.

  5. Glazura powoli się redukuje i gęstnieje.

  6. Pod koniec dodaję posiekaną kolendrę.

  7. Kroję żeberka na małe kawałki – co kość.

  8. Na suchej patelni prażę przyprawy, chilli, kurkumę, imbir, paprykę, pieprz i gałkę.

  9. Nacieram żeberka aromatyczną mieszanką przypraw.

  10. Na głębokiej patelni podgrzewam mocno olej.

  11. Mięso smażę na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.

  12. Pity podpiekam w nagrzanym piekarniku.Usmażone żeberka wyciągam za pomocą łyżki cedzakowej i odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, łączę z glazurą i podaję z kawałkami pity.

TIP



  1. Prażę przyprawy na suchej, rozgrzanej patelni, ponieważ pod wpływem temperatury, uwalniają się z nich olejki eteryczne.

  2. Dzięki temu mieszanka nabiera bardziej intensywnego smaku i zapachu.

Tomasz Jakubiak
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - akcesoria kuchenne

Co oznacza nazwa utensylia?