Zupa pomidorowa z cieciorką i serem pecorino peperoncino
4 porcje
Średnie
Dzisiejsza pomidorowa jest wyrazista w smaku, ostra i niezwykle sycąca. A co najważniejsze - przepyszna.
Składniki
250 g żeberka wieprzowe
3 l zimna woda
1 szt. cebula szalotka
1 szt. czosnek - ząbki
1 szt. por zielona część
3 szt. marchew
160 g koncentrat pomidorowy
400 g ciecierzyca z puszki
2 szt. papryka szpiczasta
2 łyżka świeża kolendra
1 łyżka masło
1 łyżeczka pasta/koncentrat chili
100 g ser pecorino peperoncino
1 łyżeczka sól, pieprz
Zupa pomidorowa z cieciorką i serem pecorino peperoncino
Zupa pomidorowa z cieciorką i serem pecorino peperoncino
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – tyle, by woda przykryła mięso. Zagotowujemy, wyciągamy mięso. Wodę z garnka wylewamy, dokładnie myjemy garnek, wlewamy 3l zimnej wody. Mięso dokładnie myjemy (samą wodą) i wkładamy do garnka. Gdy woda będzie wrzeć usuwamy „szumowiny”, wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i włączamy najmniejszy możliwy ogień.
Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, por myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy.
Cieciorkę odsączamy z zalewy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski.
Po 1,5h dodajemy cieciorkę i paprykę, łyżeczkę chili i gotujemy jeszcze 30 minut. Po dwóch godzinach wyciągamy żeberka, oddzielamy mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Przed podaniem dodajemy do zupy rozdrobnią kolendrę i mieszamy. Zupę podajemy z odrobiną startego sera pecorino peperoncino.
Komentarze