Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupę można porównać do grochówki, wygląda i smakuje prawie tak samo.

Składniki

250 g suche ziarna ciecierzycy
2 łyżka ziarna soczewicy
250 g żeberka wieprzowe
250 g wędzony boczek
2 szt. cienkie kiełbasy wędzone
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1/5 szt. seler
3 szt. ziemniaki
1 łyżka otarty suszony majeranek
1 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
1 łyżeczka sól i pieprz młotkowany do smaku
3 szt. ziele angielskie

Opis wykonania

Ciecierzycę i soczewicę opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą w stosunku 1 : 3, pozostawić na noc.Następnego dnia zagotować i gotować w tej samej wodzie, dodać żeberka, doprawić solą, dodać ziarna ziela i listki laurowe, gotować aż mięso będzie miękkie, po ugotowaniu wyjąć, obrać z kości. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć marchewkę pokroić w kostkę, seler i pietruszkę dodać w całości. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę i dodać do garnka, gotować aż zmiękną. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni, dodać do gotującej się zupy, tłuszcz zostawić na patelni. Kiełbasę pokroić w plasterki i obsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu, przełożyć do garnka, wraz z ugotowanym mięsem z żeberek. Zupę doprawić majerankiem, oraz solą i pieprzem. Rozlać, udekorować natką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych