Ciecierzówka
4 porcje
Średnie
Składniki
Ciecierzówka
Ciecierzówka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciecierzycę i soczewicę opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą w stosunku 1 : 3, pozostawić na noc.Następnego dnia zagotować i gotować w tej samej wodzie, dodać żeberka, doprawić solą, dodać ziarna ziela i listki laurowe, gotować aż mięso będzie miękkie, po ugotowaniu wyjąć, obrać z kości. Marchew, pietruszkę, seler obrać i umyć marchewkę pokroić w kostkę, seler i pietruszkę dodać w całości. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę i dodać do garnka, gotować aż zmiękną. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni, dodać do gotującej się zupy, tłuszcz zostawić na patelni. Kiełbasę pokroić w plasterki i obsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu, przełożyć do garnka, wraz z ugotowanym mięsem z żeberek. Zupę doprawić majerankiem, oraz solą i pieprzem. Rozlać, udekorować natką.
Komentarze