Kwaśnica
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Najlepsza zupa gdy za oknem śnieg :)
Składniki
1 kg żeberka wieprzowe
2 l zimna woda
1 kg kapusta kiszona
4 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
1 łyżeczka pieprz czarny
2 szt. swojska kiełbasa
Kwaśnica
Kwaśnica
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żeberka myjemy, kroimy na kawałki, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia (bez przykrycia). Jeśli podczas gotowania pojawi się "szum" to usuwamy go za pomocą nabierki. Zmniejszamy ogień, dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i przykrywamy wywar. Gotujemy do momentu, aż żeberka będą miękkie.
Do mięsnego wywaru dodajemy kapustę razem z sokiem i gotujemy całość na wolnym ogniu przez 60 minut. Kiełbasę kroimy na większe kawałki, dodajemy do kwaśnicy i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Najsmaczniejsza jest następnego dnia :) Podajemy z kawałkiem żeberka i kiełbasy.
Komentarze