Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

105 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Żeberka prażone z imbirem, czosnkiem, płatkami chilli, pieprzem syczuańskim, gwiazdkami anyżu, miodem, sosem sojowym i winem ryżowym. Dania regionalne mają naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Składniki

1 i 1/2 kg żeberek – duże paski
imbir
czosnek
chili płatki
pieprz syczuański
ocet ryżowy
sól i pieprz
gwiazdek anyżu
miód
300 ml wina ryżowegp lub cherry wytrawnego
400 ml bulionu wieprzowego (drobiowego)
oliwa
sos sojowy
dymka

Opis wykonania

Żeberka podzielić na porcje, posolić, popieprzyć. Obsmażyć na gorącej oliwie z każdej strony (używamy blaszki położonej na palnikach, blaszka z oliwą musi być dobrze nagrzana). Do obsmażonych żeberek dodajemy: duży kawałek obranego imbiru pokrojonego w cienkie płatki, 3 ząbki czosnku – jw. Pieczemy bez pośpiechu – dodajemy łyżkę płatków chili, łyżkę pieprzu syczuańskiego, około 10 ziaren pieprzu czarnego, gwiazdki anyżu. Całość polewamy sporą ilością dobrego miodu, sosem sojowym, 2 łyżkami octu ryżowego, 300 ml wina ryżowego. Uzyskany smak ma być słodko-ostro-cierpko-kwaśny. Dodajemy pęczek pokrojonej zielonej dymki. Dolewamy 300-400 ml bulionu i całość wstawiamy do piekarnika (180°C) prażymy 2 razy po 30 minut, w trakcie obracamy żeberka. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i jeszcze lekko całość obsmażamy na palnikach.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Miękkie, łatwo odchodzące od kości! Petarda!

Powiązane przepisy