Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Żeberka pieczone z winem ryżowym

Opis wykonania

Żeberka prażone z imbirem, czosnkiem, płatkami chilli, pieprzem syczuańskim, gwiazdkami anyżu, miodem, sosem sojowym i winem ryżowym. Dania regionalne mają naprawdę wyjątkowy i niepowtarzalny smak.

Żeberka podzielić na porcje, posolić, popieprzyć. Obsmażyć na gorącej oliwie z każdej strony (używamy blaszki położonej na palnikach, blaszka z oliwą musi być dobrze nagrzana). Do obsmażonych żeberek dodajemy: duży kawałek obranego imbiru pokrojonego w cienkie płatki, 3 ząbki czosnku – jw. Pieczemy bez pośpiechu – dodajemy łyżkę płatków chili, łyżkę pieprzu syczuańskiego, około 10 ziaren pieprzu czarnego, gwiazdki anyżu. Całość polewamy sporą ilością dobrego miodu, sosem sojowym, 2 łyżkami octu ryżowego, 300 ml wina ryżowego. Uzyskany smak ma być słodko-ostro-cierpko-kwaśny. Dodajemy pęczek pokrojonej zielonej dymki. Dolewamy 300-400 ml bulionu i całość wstawiamy do piekarnika (180°C) prażymy 2 razy po 30 minut, w trakcie obracamy żeberka. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i jeszcze lekko całość obsmażamy na palnikach.