Zupa ogórkowa
Domowa, lekko kwaśna, przygotowana na kiszonych ogórkach – zupa ogórkowa to smak dzieciństwa. Jeśli uważasz, że obiad bez zupy się nie liczy, a ogórkowa to królowa zup, przygotuj ją...
Czytaj więcej
Domowa, lekko kwaśna, przygotowana na kiszonych ogórkach – zupa ogórkowa to smak dzieciństwa. Jeśli uważasz, że obiad bez zupy się nie liczy, a ogórkowa to królowa zup, przygotuj ją według naszej sprawdzonej receptury i przypomnij sobie smak domowej zupy.
Na czym zrobić ogórkową?
Najlepiej smakuje tradycyjna zupa ogórkowa na żeberkach, z marchewką, startymi na grubych oczkach kiszonymi ogórkami i ziemniakami, zabielona kwaśną śmietaną. W niektórych regionach kraju, np. Małopolsce zupa ogórkowa podawana jest z ryżem, dzięki czemu jej smak jest nieco delikatniejszy. By go podkreślić, zupę można przygotować na bulionie, a nie na wywarze z żeberek. Taka ogórkowa na rosole to także dobry pomysł na wykorzystanie resztek bulionu jako bazy – filozofia zero waste w kuchni pozwoli na niemarnowanie jedzenia i oszczędności.
Jakie ogórki wybrać?
Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ogórkową tradycyjną, z koperkiem lub ogórkową na ostro. Najlepszą zupę przygotujesz ze startych domowych ogórków kiszonych, a by uzyskać jej kwaskowaty smak, do wywaru dodaj wodę z ogórków. Domowe ogórki możesz zastąpić sklepowym przecierem z ogórków. Pamiętaj jednak, że ogórki ze sklepu są bardziej słone niż domowe. By zupa była kremowa do śmietany możesz dodać żółtko jajka. To także pomysł, który możesz wykorzystać, jeśli zupa będzie zbyt kwaśna.