Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa z kiszonych ogórków z wątróbką drobiową w roli głównej

Zupa z kiszonych ogórków z wątróbką drobiową w roli głównej
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
oraz z duszoną brukselką.Polecam.

Składniki

1 kg. wątróbki drobiowej
1 kość wędzona wieprz.
70 dag. kiszonych ogórków
70 dag. ziemniaków
1/2 średniego selera
3 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/2 kg. brukselki
2 średnie cebulę
5-6 ząbków czosnku
kilka gałązek lubczyku
1/2 pęczka pietruszki zielonej
150g. masła ( do smażenia )
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek,majeranek,sól,pieprz,magii do smaku
4-5 liść laurowy
4-5 ziela angielskiego
6-7 kulek jałowca
1 mała papryczka chili ( bardzo mała )

Opis wykonania

Do garnka wlewamy wodę dodajemy kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie,kulki jałowca,lubczyk,oraz małą papryczkę chili.Lekko solimy i gotujemy wywar na małym ogniu ok.1.5h.W między czasie w rondelku roztapiamy masło (ok.50g .) dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku,oraz brukselkę lekko podsmażamy na średnim ogniu mieszając,podlewamy lekko wywarem i dusimy do miękkości ( od czasu do czasu podlewając wywarem ) doprawiamy solą i pieprzem.Ostawiamy rondelek.Warzywa obieramy płuczemy i kroimy w kostkę.Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy z błon,kroimy na pół,posypujemy majerankiem,dodajemy magii mieszamy w misce odstawiamy na pół godz..Z garnka wyjmujemy wkład,wrzucamy pokrojone warzywa (oprócz cebuli i ogórków).Na patelni rozgrzewamy resztę masła i smażymy wątróbkę oprószoną w mące z obu stron na średnim ogni,dodajemy cebulę,posiekany czosnek,mieszamy,smażymy jeszcze kilka chwil.Do wątróbki dodajemy ogórek kiszony oraz koncentrat pomidorowy,mieszamy.Całość dodajemy do zupy,mieszamy aby nie powstały grudki i gotujemy ok.15min, na średnim ogniu,doprawiamy do smaku.Podgrzewamy brukselkę.Zupę rozlewamy na talerze,podajemy z duszoną brukselką oraz z posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Wywar wstawiony Kocham wątróbkę w zupie
Radosław
Nigdy nie jadłem wątróbki w zupie. Myślę że warto spróbować